Külföld

2011.05.27. 11:59

A román külügy sajnálatosnak tartja Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitását

A román külügyminisztérium sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszelben egy szerinte nem létező, mindenféle "alkotmányos és törvényes alap" nélküli "közigazgatási-területi egység" számára hoznak létre képviseletet.

MTI

A tárca erről szóló közleménye annak nyomán látott napvilágot, hogy heves ellenállást váltott ki csütörtökön a román politikusok körében a bejelentés, amely szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben az Európai Parlamentben mandátumot szerzett három képviselő a jövő héten megnyitja a Székelyföld európai uniós képviseletét Brüsszelben. 
 A közlemény szerint az európai uniós gyakorlatnak megfelelően a tagállamok elismert területi-közigazgatási egységei valóban nyithatnak érdekképviseleti irodát Brüsszelben. Csakhogy a román külügyminisztériumi állásfoglalásból egyértelműen kiderül: Bukarest nem ismeri el Székelyföldet ilyen önálló területi-közigazgatási egységnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!