Külföld

2011.05.03. 04:48

Az ICC főügyésze szerint Kadhafi emberiesség elleni bűntényeket követett el

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészségének szilárd bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető emberiesség elleni bűncselekményeket követett el - közölte a Reutersnek adott interjúban Luis Moreno-Ocampo, az ICC főügyésze.

MTI

"Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a konfliktus elején civileket gyilkoltak" - mondta Moreno-Ocampo, s felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyvertelen civilek meggyilkolása emberiesség elleni bűnténynek minősül. 
 Hozzátette, szintén szilárd bizonyítékok vannak arra, hogy a Kadhafi-rezsim elkövette az üldöztetés bűntényét is: ez alatt egyebek mellett az emberek tömeges letartóztatása és megkínzása értendő, illetve az, hogy a hatóságok eltűntették azokat az embereket, akik újságírókkal beszéltek vagy demonstráltak.
Moreno-Ocampo közölte, hogy az ügyészségnek "sok bizonyítéka" van e két bűncselekmény elkövetésére. Jelezte, hogy hamarosan öt líbiai személy elleni körözés kiadását fogja kérelmezni, de neveket nem árult el.
A hágai főügyész szerdán tesz jelentést erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának.
Moreno-Ocampo szerint az ügyészség vizsgálja azoknak az állításoknak a helytállóságát is, amelyek szerint a lázadók afrikai feketebőrűeket támadtak, akikről azt hitték, hogy Kadhafi zsoldosai. Azokat a vádakat is vizsgálja, hogy a Kadhafihoz hű fegyveresek nőket erőszakoltak meg, és ennek elősegítése érdekében Viagra potencianövelő tablettát is kaptak, illetve  kazettás bombákat vetettek be a civilek lakta területeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!