Külföld

2011.10.12. 12:26

Az új al-Kaida vezér videón üzent az algériaiaknak és a líbiaiaknak

Washington- A líbiaiakat iszlám alapokon nyugvó rendszer létrehozására, az algériaiakat pedig a Buteflika-uralom elleni felkelésre szólította fel egy videofelvételen Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorhálózat új vezetője.

MTI

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai ügynökség, a SITE szerint a kedden közzétett mintegy 13 perces felvétel augusztusban vagy szeptemberben készülhetett. Ezen Zavahri - aki Oszama bin Laden nyomdokaiba lépett, miután amerikai kommandósok májusban végeztek vele - méltatta a líbiai lázadókat Tripoli bevételéért, és felszólította őket, hogy a Kadhafi-rezsimet felváltó rendszert az iszlám törvénykezésre, a saríára építsék.

"Az első dolog, amit a NATO kérni fog tőletek, hogy mondjatok le az iszlámról" - figyelmeztette a líbiaiakat az egyiptomi származású terroristavezér, aki "nyugati banditáknak" nevezte a felkelőket támogató katonai szövetség résztvevőit.
   
A videofelvételen Zavahri arra hívja fel az algériaiakat, hogy kövessék a tunéziai és a líbiai nép példáját. "Tunéziai és líbiai testvéreitek a történelem szemétdombjára hajították önkényuraikat. Ti miért nem lázadtok fel a zsarnokotok ellen?" - bíztatta az algériaiakat Zavahri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!