Külföld

2017.05.01. 11:23

Észak-Korea már egy USA elleni megelőző atomrobbantással fenyegetőzik

A kommunista diktatúra védelmi minisztériumának hétfői nyilatkozata szerint Észak-Korea “bármely pillanatban” készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását.

A 24.hu oldalán olvasható, hogy Észak-Korea "teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre", és ha Washington nem hagy fel "ellenséges" politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra, mindemellett a védelmi minisztérium azt is közölte, hogy ha a legfőbb vezetés úgy dönt, az ország bármikor képes megtenni a kellő intézkedéseket, hogy "nukleáris erejét maximálisan megerősítse".

Az ország 2006 óta öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly, ráadásul nemrég ismét megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egy ballisztikusrakéta-kísérlettel.

Műholdfelvételek alapján a szakértők már hetek óta figyelmeztettek egy lehetséges újabb atomrobbantás végrehajtására.

Donald Trump elnök egy interjúban kifejtette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes "megoldani a problémát".

Az Egyesült Államok által pár hete meghirdetett "maximális nyomásgyakorlás és figyelem" doktrínára reagálva a phenjani vezetés bejelentette, hogy ha az Egyesült Államok maximális nyomásgyakorlásra készül, akkor Észak-Korea atomfegyver-programját gyorsítja fel maximálisan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!