Kultúra

2010.05.04. 02:29

Átvilágítják a filmet

Címkék#mmka

Budapest - A Magyar Mozgókép Közalapítvány új kuratóriuma a szervezet teljes átvizsgálásával kezdi munkáját. Andy Vajnát a magyar filmipar átszervezésével hozták hírbe.

Szabó Zoltán

A Magyar Mozgógép Közalapítvány (MMKA) új kuratóriumának elnöke Kőrösi Zoltán. A grémium régi-új tagja Bod Péter Ákos, a további tagok: Baán László, Bakonyi Veronika, Bognár Attila, Durst György, Foktői János, Kovács Árpád. Kőrösi nemrégiben reagált azokra a feltételezésekre, amelyek a többi között internetes hírportálokon jelentek meg. Például arra, hogy a híres magyar származású producer, Andy Vajna a magyar filmipar átszervezésére kaphat felhatalmazást. (Állítólag tavaly Vajna indult az MMKA kuratóriumi elnöki posztjáért is, sikertelenül.) Arról is felröppentek hírek, hogy a filmipar a leendő gazdasági miniszterhez, Matolcsy Györgyhöz kerülhet. Kőrösi szerint az említett információk legfeljebb féligazságokat tartalmaznak, és lényegüket tekintve nincs sok közük a valósághoz. Az viszont tény, hogy a kuratórium jogi, gazdasági és szervezeti vizsgálatot indít a közalapítványnál. Ez annyit tesz, hogy három szakértői csoport az ajtókilincstől a fiókkihúzóig áttekinti az MMKA teljes működését, helyzetét, jogi kapcsolatait. Az is biztos, hogy megalakul a filmszakmai tanácsadó testület, amely a szakma és a kuratórium közötti kapcsolatot hivatott ápolni. A csapatban többek között Almási Tamás, Kálomista Gábor, Szomjas György, Koltai Lajos, Mészáros Márta és Rudolf Péter is helyet kap. E kapcsolat talán legfontosabb eleme lesz természetesen a közalapítványi filmtámogatások elnyerését célzó pályázati rendszer, amelyet - ahogy hírlik - modernizálni kívánnak. Megalakul a filmszakmai tanácsadó testület, ismert rendezőkkel, producerekkel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!