Kultúra

2014.02.04. 19:10

Versengő ciszteresek

Székesfehérvár - Néhány napja zajlott Budapesten a Versenyben a jogokért nevű uniós vetélkedő országos döntője. Az eseményen jeles fehérvári eredmény született.

Kocsis Noémi

Helyesek, mosolygósak, nyitottak és nem akarnak jogászok lenni. Vagy akarnak, csak majd később meglátják, egyelőre 11. osztályosak. Hogy okosak, az biztos, mert nem volt könnyű a pénteki döntő, a Versenyben a jogokért uniós vetélkedő végén. Ők a Ciszterci Gimnázium hatfős csapata, vagyis Laki Anett, Fekete Kristóf, Gula Miklós, Lengyel László, Rohály Dávid és Málits Tamás. És persze a felkészítő történelem tanárnő, Sziráki Szilvia.

Hogy nem volt könnyű a döntő, azt nem csak úgy mondjuk: jogi kérdésekre, ráadásul angolul válaszolni úgy, hogy az embernek nem az angol az alapnyelve és általában nem tanul az iskolájában európai jogrendet nem biztos, hogy utánuk tudnánk csinálni. A hatosfogat azt mondja, a nehézség ellenére azért élvezték a versenyhelyzetet, a megmérettetést, az érdekes feladatokat. Például activity-zniük kellett, persze szintén jogi fogalmakat megoldva és szintén angol nyelven...

Magát a vetélkedősorozatot a Polgárok Európai Éve alkalmából tavaly kezdeményezte és indította útjára Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A 2013 októberében meghirdetett vetélkedésre 70 oktatási intézmény 94 csapat nevezett be, az ország szinte minden részéből. A vetélkedő első körben az interneten zajlott: ekkor a diákoknak az EU-val kapcsolatos alapvető ismereteikről kellett számot adniuk, egy angol nyelvű tesztsorozat kitöltésével. A 39 tovább jutó csapat a második, még mindig online fordulóban az Én, mint EU-polgár szlogen alatt kellett dolgozniuk. Kisfilmet készítettek, amelyben bemutatták, mit jelent az Unió, saját településük lakosai számára. (A négyperces, kellemes kisfilm megtekinthető a legnagyobb videómegosztó csatornán, Ciszterszellem címmel.) A legjobbak közé, a döntőbe már csak kilenc csapat kerülhetett, köztük voltak a ciszterciek is.

Az angol nyelven zajló sorozat célja az volt, az Európai Unió fiataljai fedezzék fel a közösség lényegét, ismerjék meg működését, s tudják meg, mit is jelent tulajdonképpen európai polgárnak lenni, mik is azok az Alapjogi Charta által biztosított alapvető jogok.

A fehérváriak a döntőben Budapest, Szombathely, Sarkad, Fehérgyarmat , Sopron, Pécs, Eger és Nyíregyháza csapataival mérkőztek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!