Kultúra

2015.01.07. 12:20

Ő volt Pósa bácsi

Székesfehérvár - Pósa bácsi versein, meséin nőtt fel egy egész ország, legalább három generáció. Az első igazán színvonalas magyar gyermeklap, Az Én Újságom szerkesztője volt.

Szabó Zoltán

Verseit bújta Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móricz Zsigmond is. A Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában január 14-én, 18 órakor Brájer Éva alpolgármester nyitja meg a Pósa Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. Ismertetőt tart Csiák Gyula szakorvos, közreműködik Kozáry Ferenc színművész.

Az évforduló apropóján határokon átívelő rendezvénysorozat keretében számos kulturális intézmény és több kiadó foglalkozásokkal, a költő verseinek, meséinek előadásával, köteteinek új kiadásaival törekszik megismertetni és megszerettetni a mai olvasókkal az évtizedekig elhallgatott Pósa-életművet.

Pósa Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából rendezik a kiállítást a Művészetek Házában

A Gömöri Fotóklub és a Pósa Lajos Emlékbizottság, kiegészítve e nemes szándékot, fotókiállítással szemlélteti a költő- és lapszerkesztő életútját. Korántsem a teljesség igényével, 42 tablón mutatják be a pálya főbb állomásait és az azokhoz kapcsolódó érdekességeket, kezdve a szülőfaluban, Nemesradnóton, folytatva az iskolái színhelyein, Rimaszombatban és Sárospatakon.

A szegedi éveket a költővé érés ideje követi Az Én Újságom megalapítása. Korabeli, elsárgult gyermekfotók tarkítják a képet, valamint a híres baráti kör - a Pósa-asztaltársaság - néhány megmaradt emléke. Láthatjuk a magánember későn érkezett, ám annál inkább megérdemelt boldogsága hivatalos kezdetének színhelyét: a monori lakodalmas házat, s egy jó barát üdvözlő sorait.

A Pósa-asztal mappájának karikatúrái és számos más érdekesség színesítik a látnivalót. A tárlat utolsó részének tablói a költő 40 éves írói jubileumának gyászba forduló ünneplését idézik, majd az utókor megbecsülésének egyes dokumentumait is megtekinthetik a látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!