Kultúra

2017.05.01. 21:10

Schubert-nap lesz a kastélyban

FEHÉRVÁRCSURGÓ Először rendezik meg a Károlyi Kastélyban a Schubert-napot: május 14-én, vasárnap, 16 órakor a közönség Franz Schubert összes zongorás trióját hallhatja az Auer Trió előadásában.

Szabó Zoltán

Elhangzik az Esz-dúr Notturno, a B-dúr trió és és az Esz-dúr trió. Utóbbit, az Esz-dúr triót Robert Schumann például a korabeli zenei élet egyik leghevesebb égi jelenségeként" jellemzett. A zenetörténészek is egyetértenek abban, hogy a darab az addig megszokott kamaramuzsikálás határait feszegeti, és óriási felkészültséget kíván az előadóktól. Minderre garanciát jelent a Schubert-napon szereplő Kováts Péter (Bartók-Pásztory díjas hegedűművész), Varga István (gordonkaművész), Fülei Balázs (Liszt-díjas zongoraművész) alkotta Auer Trió.

Varga István, Fülei Balázs és Kováts Péter, vagyis az Auer Trió Fotó: Végső-Herr Szilvia

A már hagyományszámba menő Quartettissimo Vonósnégyes Fesztivál, az Echo Nyári Akadémia koncertjei, valamint a rendszeresen meghallgatható kamarahangversenyek mellett újabb színfolttal gazdagodik tehát a zenei program. Ezzel egyébként hagyományt is akarnak teremteni. Reményeik szerint a következő években már nem csupán egyetlen napot, hanem akár egy teljes májusi hétvégét is szentelhetnek majd egy-egy szerzőnek. Az idei hangverseny - amellett, hogy Schubert művészetéhez is közelebb viszi a hallgatóságot - a Károlyi Kastélyban mindig is nagy becsben tartott kamarazenei tradíciót is erősíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!