egymás után kilencszer győzött

2021.10.15. 17:18

Szász László átvette a Gyémánt Sisakot

Az elmúlt hétvégén a gyönyörű dalmáciai város mellett rendeztek hegyi futamokat.

Tihanyi Tamás

Szász László kezében díjak: az egyik a Gyémánt Sisak

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mielőtt elérnénk Dubrovnikot, egy hídon kell átkelni a város felé. Nagyjából onnan indul egy szerpentin a hegyre, és ott, az út szélén rendezkedtek be azok, akik az októberi rapszodikus időjárással dacolva úgy döntöttek, megküzdenek a másodpercekkel és a kanyarokkal. Több magyar is rajthoz állt: ők azok, akik a székesfehérvári Szász László példáját követve a dubrovniki motorsport-­egyesülethez igazoltak, s évek óta a horvát bajnokságban vesznek részt. Jól döntöttek, hiszen bármerre járnak az Adriai-tenger partján vagy kissé beljebb, a hegyekben, tisztelet és barátság övezi a magyar versenyzőket, jó hírük bejárja Buzet, Ilirska Bistrica, Skradin, Split, Dubrovnik, de még Montenegró, Koszovó és Albánia vidékeit is.

Szász László kezében díjak: az egyik a Gyémánt Sisak
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem kedvezett az idő a versenynek, a hegyen ugyanis nem szabad félvállról venni az esőt, ami csúszóssá teszi az aszfaltot, a tócsák megdobhatják az autót: sok jó pilóta meghalt már így. Szombaton még nem mutatta meg erejét az ősz, így a Szász Motorsport mindkét versenyzője – Sziklai Zsolt a feltuningolt, a magyar szlalom­bajnokságban edződött Tra­banttal és Szász László a Zytek Forma–3000-essel – teljesíteni tudta az edzésfutamokat. Másnap azonban megjött az eső, és Szász úgy döntött, nem kockáztat tovább, de erre egyáltalán nem is volt semmi szüksége, hiszen az évet a dubrovniki verseny befejezése nélkül is sikeresen zárta.

 

A falnak háttal ültünk a kikötő melletti étteremben, a helyiséget versenyzők, szerelők vagy csak egyszerűen az autóversenyzés gyógyíthatatlan vírusával fertőződöttek töltötték meg. Szászt vártuk, késett, de ennek jó oka volt: aznap vette át a Gyémánt Sisakot. Ez azoknak jár, akik egymás után kilencszer győznek a horvát bajnokságban, ahol a fehérvári pilóta tíz esztendeje koptatja a versenygumikat. De a díj csak egy tárgy: az érzés, amit az állva tapsoló versenytársak, szurkolók, megannyi barát tisztelete és szeretete vált ki, minden átvirrasztott éjszakát, végtelennek tűnő utazást, átszerelt órát, kockázatos futamot megér. Ez az, amiért Szász László erre a világra született.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!