Frissen Fejérből

2021.11.07. 10:00

Látsszunk, hogy lássanak minket!

Az ORFK országos baleset-megelőzési bizottsága október 25. és december 10. között ismételten meghirdette a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányt. A kezdeményezés célja a balesetek megelőzése, és hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora jelentősége van a közúti közlekedési balesetek megelőzésében az éles látásnak és a láthatóságnak.

FMH, Káldor András

A jól működő fényszóró életet menthet

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem elég, ha jól lát a sofőr, és az autójának a lámpái is működnek, a használatukról sem szabad elfeledkezni. Főképp ilyen esős, ködös időben!

Néhány napja fut az ORFK-OBB „Látni és látszani” kampánya, amelyben arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy különösen a hideg évszakban milyen fontos a láthatóság és a látás. A jármű helyes kivilágítása jól felfogott érdekünk: egyrészt törvényi előírás a világítóberendezések helyes használata, másrészt egyáltalán nem közömbös, hogy a forgalom többi résztvevője mit és mikor észlel a járművünkből.

Nem utolsósorban ésszel kell használni a világítóberendezéseket. A ködös idő felhívja a figyelmet arra, hogy ködben nem elég a nappali menetfény használata, hiszen a hátsó helyzetjelző lámpák a nappali fény mellett nem működnek. Tehát rossz látási viszonyok között, esős időben, akár csak szórványködben is be kell kapcsolni a tompított világítást, hogy a hátulról érkezők is hamarabb lássák az előttük haladót.

A jól működő fényszóró életet menthet
Fotó: shutterstock

A figyelemfelhívás mellett valós segítséget is nyújtanak az autósoknak a különféle autószervizek. Van például olyan, amelyik az autók világítóberendezéseinek ingyenes vagy nagyon kedvezményes árú átvizsgálásán túl még az autó tulajdonosának a látását is megvizsgálja. Amennyiben a vizsgált járművön a szerviz munkatársai a megadott feltételeknek megfelelően mindent rendben találnak, az akció résztvevője igazolást kap a szerviztől.

Fejér megyében a következő szervizekben lehet elérni a szolgáltatást: Székesfehérváron az Ivanics Kft. (Palánkai u. 7.), Car-Man Garage Bt. (Szárcsa utca 32.), Magyar Autóklub (Sárkeresztúri u. 8.), Bergő-Hezso Kft. (Segesvári u. 52.), Hamo-Glass Járműüveg Kft. (Kőrösi út 228.), Szélvédő-fényszóró Klinika (Balatoni út 44–46.), Dunaújvárosban a Magyar Autóklub (Kenyérgyári út 7.), Quality Dunaújváros Autószerviz Kft. (Béke krt. 1.).

A program során kiemelt szerepet kap még a gumiabroncsok, szélvédők megfelelő állapotának ellenőrzése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!