múltidéző

2021.07.09. 17:00

Fejér évfordulós emlékei július 9-én

Héjj Vivien

Javuló vízminőség

1981-ben, azaz 40 évvel ezelőtt ezen a napon számolt be a Fejér Megyei Hírlap arról, hogy a Velencei-tó vízminőségének megmentése eredményesnek bizonyult. Az 1960-as években a tó vesztét majdnem a messze földön híres, költőket is megihlető nádas okozta. 1944-ben például a vízfelület 38, 1970-ben pedig 60 százalékát borította nád. Ez minimálisra csökkentette a hullámzást, amely alapfeltétele a víz szellőzésének és öntisztulásának.

A hosszú évek során rendezni kellett a körülötte lévő területet is, ekkorra – 1981-re – 18 kilométer hosszúságú kikövezett partszakasz épült meg. Ezen felül az egyik legfontosabb feladatnak bizonyult a tó vízszintjének állandósítása, mert a kiszáradástól a 270 centiméteres vízszintig minden érték elképzelhető volt.

Váltóban is világsiker

A III. junior női öttusa-világbajnokság utolsó két napjáról tudósított lapunk 30 évvel ezelőtt. Ekkor a futás és a lovaglás versenyszámai zajlottak. A világbajnok magyar együttesben Heiling Anita helyett az egyéniben ezüstérmet szerzett Pécsi Mónika szerepelt az utolsó két napon. A hazai együttes futásban a vártnál kicsit gyengébb teljesítménnyel a negyedik helyen végzett, míg a lovaglás során a magyar lányok meg tudták őrizni vezető helyüket. A verseny mindvégig szoros volt, végül az Alba Volán SC színeiben versenyző Pécsi Mónika és Heiling Anita egy-egy világbajnoki címnek lehettek részesei, sőt Pécsi révén Fehérvárra került egy ezüstérem is.

A férfiak előző évi sikerei után ezúttal a hölgyek is remekeltek: a III. junior női öttusa-vb váltóversenyén ugyanis Magyarország csapata győzedelmeskedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!