múltidézés

2021.10.08. 07:00

Fejér évfordulós emlékei október 8-án

Majer Tamás

Lába kelt baromfik

Korfestő híremlék az alábbi közlés a Székesfehérvár és Vidéke című újság 1891. október 8-i számából: „Tolvaj világ. Nincs olyan nap, hogy ne; fordulnának elő holmi gazságok; Ha városunkban szélcsend van, akkor a vidéket ijesztgetik a mesterségüket jól kitanult tolvajok és csavargók. […] a Nádasdladányból kiküldött csendőr őrjárat értesítette a helybeli szolgabiróságot, hogy a napokban néhány tolvaj járt Csoór vidékén, kik özvegy Hári Ferenczné udvarából 4 kövér ludat, Espár Józsefnétől szintén 4 ludat, Molnár Imre ólából 3 réczét s még több kisebb baromfit és más tárgyakat elloptak. A csendőrség erélyesen kutatja a pecsenyére éhező tolvajokat, de eddig nem sikerült kézre keríteni [őket].”

Ide veled, régi kardunk!

A Székesfehérvár és Vidéke című lap 1901. október 8-án hírt adott egy aznapi politikai párbajról. No nem valami szócsatáról volt szó, úgy tudták, hogy azon az este kardok csengenek össze. Eötvös Bálintnak a váli kerület országgyűlési képviselőjévé történt megválasztása alkalmával támadt affér Török István, Eötvös egyik barátja és egy szabadelvű párti képviselő, Szüts Jenő között. A felek segédei végkimerülésig tartó kardpárbajban állapodtak meg.

Gyászlobogók lengettek

A Székesfehérvári Hírlap 1911. október 8-án megjelent lapszáma tudósítást közölt az október 6-i városi megemlékezésekről: „8 órakor ünnepies gyászmise tartatott a székesegyházban. […] A kegyeletes gyászünnepen jelen volt gróf Széchényi Viktor főispán és dr. Saára Gyula polgármesterrel élén több városi és vármegyei tisztviselő. Kivonultak a még életben levő agg 48-as honvédek is […] A városban több épületen gyászlobogó lengett, de nem azokon az épületeken, melyekre más lojalitásfitogtató alkalmakkor mohón sietnek kidugdosni a nemzeti zászlót. Többet fölösleges mondani.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!