Nap képe

2011.12.06. 15:06

A madárvilág ékszere?

Zöldes és rozsdavörös bóbita, különleges pofaszakáll - a mandarinréce egyedülálló külsővel kápráztatja el a madarak kedvelőit. Fehérváron is szembetalálkozhatunk velük, egy tyúkudvarban pillantottuk meg őket. Még ilyenkor is szívesen fürdőznek.

feol.hu

Valaha igen elterjedt volt Kelet-Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él.

Napközben a bokrok között pihen, sötétedés után kezdi el keresgélni magvakból, csigákból, rovarokból és kisebb halakból álló táplálékát. Egyik kedvenc étele a makk. A mandarinréce már jóval Krisztus előtt igen ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. A nyugatiak már megérkezésük után nem sokkal felfedezték a madár szépségét és már az 1700-as évek elején szállítottak belőle példányokat Európába.

Még több érdekesség a madárról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!