2024.01.21. 13:50
Gondolta volna? Életmentő lehet a paradicsom
Közismert a paradicsom számos jótékony hatása: magas a C-vitamin és tápanyagtartalma, és javítja a szív- és a cukorbetegek állapotát.
Forrás: Getty Images
Egy új tanulmány most bővíti a listát, ugyanis kiderült, hogy fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét.
A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a paradicsom fogyasztása segít a magas vérnyomás kezelésében, sőt idősebb felnőtteknél akár meg is előzheti a hipertónia kialakulását
- írja a Medical Daily nyomán cikkében az Origo.
Korábbi klinikai vizsgálatok már elemezték a paradicsomfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, akkor azonban ellentmondásos eredmények születtek. Ezért a mostani kutatásban kifejezetten a szív- és érrendszeri betegségeknek leginkább kitett, idősebb korosztályra koncentráltak.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2024/01/vRl-XEXKw9L-mjmGgJwUB8o3NDAhmNIoIGdsH5LfADw/fit/1200/675/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjNjA5Mzg4NGVkODRmZDM5YWU1YzNmYTU5OTk4ZGY3.jpg)
A paradicsomfogyasztás - beleértve a paradicsomalapú termékeket is – segít a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. A legtöbb paradicsomot fogyasztók esetében 36 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kockázata, míg a mérsékelt paradicsomevés különösen az 1. fokozatú hipertóniában szenvedők körében fejtett ki jótékony hatást – írták a kutatók a tanulmányban.
Vérnyomáscsökentő paradicsom
A kutatásban részt vevők 82,5 százaléka küzdött magas vérnyomással. Őket négy csoportba sorolták aszerint, hogy mennyi paradicsomot ettek.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2024/01/-tQ_VuTo4OznXZXsOn6SXxsmogld2qyoFECZ-M5qTGM/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkwNjBkNjQxYmVkNzRiOTJiNmQyY2NmNTcxM2RhMWVh.jpg)
Forrás: Northfoto
A napi 110 grammnál több paradicsomot fogyasztóknál, illetve a két középső csoportba tartozóknál (44-82 gramm és 82-110 gramm) egyértelműen csökkent a diasztolés vérnyomás értéke.
A Barcelonai Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszerbiztonsági Kutatóintézetének igazgatója, Rosa María Lamuela-Raventós szerint
a védőhatás a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, ez a vegyület adja a paradicsom vörös színét is.
Bár a tanulmány nem tért ki arra, hogy a paradicsomot nyersen vagy főzve érdemes fogyasztani, Lamuela-Raventós szerint a főzés során az antioxidánsok biológiai értelemben hozzáférhetőbbé válnak, a szervezet könnyebben tudja hasznosítani őket.
Bulvár-celeb
- Megérkezett Iszak Eszter és Gyurta Dániel kislánya, csodás nevet kapott
- Weisz Fanni elárulta, kisfiút vagy kislányt várnak
- Talán ezé a szőke bombázóé a világ legtökéletesebb popsija
- Kiderült, miért szakított Galambos Bogi a milliárdos szerelmével
- Jákob Zoli pihen: ilyen luxusban élvezi a nyarat