Bulvár-celeb

2024.06.16. 05:00

Hitte volna? Ezeket nézik meg rajtunk beszálláskor a repülőgépen

A légiutas-kísérők tudják, mire kell figyelniük, amikor vészhelyzet adódik, és hogyan kell pillanatok alatt az embereket, eseményeket kezelni.

MW

Pillanatok alatt lecsekkolnak minket a légiutas-kísérők

Forrás: Shutterstock

Néhány légiutas-kísérő elárulta, mit néz meg alaposan a beszálló utasokon a biztonságos és kényelmes repülés érdekében. Íme néhány szempont, ami alapján megfigyelnek minket:

1. Ruházat

Amikor a légiutas-kísérők a gép ajtajánál fogadnak, majd a sorok között sétálnak, nagy eséllyel megfigyelik az utasok ruházatát és a kiegészítőit is. "Meglepődnétek azon, néha miket viselnek az emberek" – mondja Avalon Irizarry, az American Airlines egyik légiutas-kísérője.

Amikor órákig ülünk egy fémcsőben, ne akarjunk olyan szoros vagy kényelmetlen ruhát viselni, amelyet szinte lehetetlen megigazítani vagy levenni, amikor ki kell mennünk a mosdóba, mégis sokan belesnek ebbe a hibába.

2. Cipő

Mindig megnézik, mi van a lábunkon – és ez nem azért van, mert cipőmániások. „Mindig megfigyelem, milyen cipőt hord az ügyfél, hogy megállapítsam, gyorsan és könnyen tud-e futni benne. Ha azt látom, hogy valaki magas sarkút visel beszállás közben, megjegyzem" – mondja Amy Caris, a JSX légiutas-kísérője.

 Erre azért van szükség, hogy vészhelyzet esetén jelezhesse számára, hogy le kell vennie. A flip-flopokat sem tartják praktikusnak. Arra is figyelnek, hogy az utasok ne járkáljanak fel-alá a fedélzeten, illetve cipő nélkül ne menjenek be a mosdóba, mert el tudjuk képzelni, milyen lehet a padló.

Female,Flight,Attendant,Preparing,Instruction,Booklet,For,Passengers
Mindenre figyelnek a légiutas-kísérők
Forrás:  Shutterstock

3. Viselkedés

Amit a légiutas-kísérők megfigyelnek rajtunk, az nem csupán a kinézetünkre korlátozódik. Arra is figyelnek, hogyan viselkedünk. Amikor felszállunk a gépre, mindannyian egyfajta energiát közvetítünk, és a légiutas-kísérők erre is figyeljenek, miközben fogadják az utasokat. 

Értékelik a kedves üdvözlést vagy a barátságos mosolyt. Másrészt, ha egy utas kerüli a szemkontaktust, vagy agresszív viselkedést tanúsít, azonnal felfigyelnek rá.

"Még arra is figyelek, hogy viselkedik egymással egy pár. Az embercsempészek a járatokat használják az emberkereskedelem megkönnyítésére, a jelek megfigyelése pedig megmentheti valaki életét" – mondja Caris.

4. Fittség

Az elsődleges szempont a biztonság, így amikor az utasok felszállnak, a stewardessek gondolatban feljegyzik azokat, akik jó formában vannak, és tudnak nekik segíteni a nehéz tárgyak felemelésében, illetve vész esetén segítséget nyújtani. "Olyan utasokat keresek, akikről úgy gondolom, hogy segítségemre lehetnek vészhelyzetbe, tehát odafigyelek a fizikai felépítésre is" – mondja Dominique. 

Flight,Attendants,Are,Attentive,To,Blanket,Wrapping,Services,For,Business
Azt is feltérképezik, kire kell extra figyelmet fordítani
Forrás: Shutterstock

5. Extra figyelem

Kiemelten figyelnek a csecsemőkre, idősekre és a sérültekre. A gondoskodáson túl más szempontok is számítanak. "Meg szoktam győződni arról, hogy a megfelelő ülésen ülnek, és vészhelyzetben nem akadályoznak semmit" – állítja Dominique.

6. Ittasság

Ha valakiről a repülőre szállva úgy tűnik, túl sokat ivott, mert bűzlik az alkoholtól vagy éppen agresszív, fontos, hogy a légiutas-kísérő ezt rögtön a gépre lépéskor észre vegye. 

Ha egy utas láthatóan ittas, eltávolítható a járatról, ezért erre is figyelek

 – mondja az egyik, névtelenségbe burkolódzó légiutas-kísérő. Valóban semmi szükség nincs rendbontókra, így joguk van eltávolítani a garatra felöntött utast még felszállás előtt - derül ki a Travelo cikkéből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában