Bulvár-celeb

2024.07.16. 14:00

A mesterséges intelligencia elemezte a jövőt és nagyon ijesztő, amit megállapított

A mostani időjárásban hihetőnek tűnik a rémisztő jóslat: a Nap teljesen felforralja Földünket.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vibe Images

Évről évre egyre melegebbek a nyaraink, idén pedig már szinte annak is örülünk, ha a nappali hőmérséklet 36-37 Celsius-fok helyett „csupán” a 31 fok felé közelít. Kutatók szerint ráadásul van okunk aggodalomra, az idei ugyanis vélhetően nem életünk legforróbb nyara, hanem hátralévő éveink egyik leghűvösebbike, a jövőben ugyanis sokkal melegebb napokkal kell számolnunk. Elég csak öt-tíz év távlatában gondolkodni, addigra ugyanis a hőmérséklet a mostaninál is már néhány fokkal melegebb lesz, ha pedig a távolabbi jövőbe nézünk, még aggasztóbb a helyzet.

A tenyek.hu megkérdezte a mesterséges intelligenciát, hogy mikorra várható az a pont, amikor a Nap teljesen felforralja a Földünket, a válaszában viszont aggasztó jóslattal állt elő, a jövőképe ugyanis éppen olyan, mintha egy utópisztikus katasztrófafilm leírását olvasnánk.

Azt írta, a Nap élete során fokozatosan növekszik és egyre forróbbá válik, ami hatással lesz a Földre is. Az aktuális tudományos becslések alapján három fő szakaszra osztotta a folyamatot, melynek első lépcsője is néhány száz millió év múlva várható. 

Ekkor ugyanis a mesterséges intelligencia szerint a Nap fokozatosan fényesebb és forróbb lesz, ami már hatással lesz a Föld klímájára. Ebben az időszakban a Föld felszíni hőmérséklete annyira megemelkedhet, hogy a növények fotoszintézise nehezebbé válik, ami hatással lesz az ökoszisztémákra és az élővilágra.

A következő szakasz már egy-két milliárd év múlva várható, amikor is a Nap sugárzása annyira megnő, hogy a Föld felszíni hőmérséklete túl magas lesz ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínen. A tengerek elpárolognak, és a Föld egy sivatagos, élettelen bolygóvá válik.

Habár az élet ekkorra már teljesen kihal a Földön, a bolygó eltűnése csak körülbelül ötmilliárd év múlva következik be, a Nap ugyanis ekkor éri el az úgynevezett „vörös óriás fázist”, azaz az égitest jelentősen megnövekszik, és valószínűleg elnyeli a belső bolygókat, köztük a Földet is. Ebben a fázisban a Föld már régóta nem lesz lakható, és végül megsemmisül a Nap táguló külső rétegeiben.

Tehát a Föld felszínének felforrása és a lakhatóság megszűnése valószínűleg körülbelül egy-két milliárd év múlva következik be, amikor a Nap sugárzása annyira megnő, hogy a felszíni hőmérséklet elviselhetetlenné válik az élet számára

– válaszolta a mesterséges intelligencia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!