Bulvár-celeb

2 órája

Ilyen durva dolgok történhetnek a hajával, ha nem figyel oda nyaralás alatt

Ha nem szeretne idő előtt megkopaszodni, fogadja meg a szakértő tanácsait.

MW

Ha nem vigyáznuk a hajunkra nyaralás alatt, kellemetlen meglepetések érhetnek

Forrás: Getty Images

Egy orvos rámutatott a klasszikus hibákra, amelyeket gyakran elkövetnek az emberek nyaraláskor, bele sem gondolva abba, hogy milyen nagy bajt okozhatnak maguknak. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha dús, egészséges hajkoronára vágyunk hajhullás helyett. 

A hajat érő káros hatások szempontjából kiemelkednek a tenger melletti üdülőhelyek. Itt különösen akkor van veszélyben a hajunk, ha egész nap a vízparton vagy a medencében fürdőzünk a tűző napon. Márpedig ha nem gondozzuk megfelelően, az akár látványos hajhulláshoz is vezethet. 

Asian woman doing a water spin with her hair in the ocean during sunset .
Fontos tudni, hogy a sós víz károsítja a hajunkat 
Forrás: Getty Images

A tengervíz hatása

Dr. Balwi, az Elithair vezető hajgyógyásza elmondta, hogy a tengervizek sótartalma károsíthatja a hajat. A világon a két legmagasabb sótartalmú vize a Földközi-tengernek és az Atlanti-óceánnak van. Hogy a tengerben vagy a természetes sós vizes medencében való megmártózás milyen károkat okozhat a hajban, arról a szakértő ezt mondta:

A só képes eltávolítani a nedvességet és a faggyút a hajszálakból, egészen a haj kutikulájáig, ezért irritált és száraz fejbőrt okozhat. Ha a nyaralás során az ember haja állandóan ki van téve a sós víz okozta roncsolódásnak, a hajszálak töredezetté válnak.

Annak érdekében, hogy sem a hajunk egészségéről, sem pedig a kellemes fürdőzésről ne kelljen lemondanunk, a szakértő javasolja, hogy a strandolás után öblítsük le a hajunkat bő, tiszta vízzel. De akár előtte is alkalmazhatjuk ezt a trükköt, mert megakadályozza a sós víz felszívódását a hajszálakba. Emellett hetente legalább kétszer használjunk fokozott hidratáló hatású hajpakolást.

Kerüljük a vízbe ugrást vagy hirtelen alámerülést, ez ugyanis valóságos  sokk a hajunk számára - int dr. Balwi. Ehelyett fokozatosan, óvatosan merüljünk alá a vízben, mert ez sokkal kíméletesebb a hajszálakhoz.  

Young,People,Jumping,Inside,Ocean,In,Summer,Excursion,Day.,Happy
A hirtelen vízbe ugrás is károsítja a hajat
Forrás: Getty Images

Legyünk tisztában azzal is, hogy a nedves haj sokkal sérülékenyebb, mint száraz állapotában.A hajunk szivacsként működik, nedves állapotban elnehezül és lefelé húzza a hajhagymákat. Ez töredezéshez és hajhulláshoz vezethet. Ezért ha kiadós úszást tervezünk, egy csattal laza kontyban tűzzük fel a fejünk tetejére - ajánlja a hosszú hajúaknak a szakértő.

Naptej a fejre?

Ellentétben a normál naptejekkel, a fejbőrre tervezett naptej könnyű, nem zsíros állagú.   A hatóanyagai könnyen beépülnek a fejbőrbe anélkül, hogy elnehezítené a hajat, vagy felhalmozódna és ezáltal irritációt okozna. 

"Nem javasoljuk a normál napozókrémek használatát a fejbőrre, mivel olyan káros hatásai lehetnek, mint a pórusok eltömődése, korpásodás vagy akné" - mondja dr. Balwi.

Ahogy fentebb említettük,  a haj nedves állapotban sokkal könnyebben károsodhat, ezért egészségesebb, ha a szabad levegőn hagyjuk megszáradni a hajunkat. A szakértő szerint a legjobb, amit tehetünk, ha hajszárítóval a legenyhébb fokozaton, hideg levegőre állítva szárítjuk meg - a hajhagymáktól egészen a hajvégekig - körülbelül 80%-ig.

Ha ragaszkodunk a törölközőhöz, mikroszálas anyaggal itassuk le a felesleges vizet a hajunkról, és óvatosan szárítsuk meg. A maradék nedvességet pedig hagyjuk magától eltávozni a hajunkból - írja a Mirror nyomán cikkében az Origo. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!