Bulvár-celeb

2 órája

Ha hiszi, ha nem, ilyen sok bajt okozhatunk magunknak, ha ragaszkodunk a légkondihoz

Van néhány nyári betegség, amelyért a légkondicionáló a felelős. Lehet, nem is sejtjük, hogy éppen az életünket megkönnyítő eszköz okoz csúnya tüneteket.

MW

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az egyre melegebb nyarak miatt a légkondicionáló használata mára már része a mindennapjainknak. Érdemes azonban arra is figyelni, hogy az ilyen módon temperált hőmérsékletű helységben való hosszú tartózkodás, mit okozhat, és milyen hatással lehet az egészségünre. 

A kellemes és kényelmes hűvös levegő jó érzés, de nem mindig jó szervezetnek, ha nincs megfelelően szabályozva a hőmérséklet. Több mellékhatása is lehet, akár súlyosabbak is...

A kiszáradt nyálkahártya légúti fertőzésekhez vezethet
Fotó: Cookie Studio / Forrás:  Shutterstock

Légúti fertőzések

A klímaberendezések keringtetik a levegőt és szűrik, közben pedig eltávolítják a levegőben lévő port, pollent és egyéb szennyeződéseket. Ha ezek a felhalmozódnak a rendszerben, és ismét bekerülnek a szoba levegőjébe, akkor a belégzés során problémát okozhat, főképpen az asztmásoknak és az allergiásoknak. De alapjában véve az egészséges embereknél is a hideg és száraz levegő kiszáríthatja a nyálkahártyát, és növekedhet a légúti fertőzések kockázata is.

Fájó ízületek

Ezzel a problémával sokan találkoznak, az oka pedig a hirtelen és nagyobb hőmérsékletváltozás. Ha a kültérben nagy a forróság és a légkondicionált helyiségben pedig nagy a különbség, a hőmérsékletingadozás szinte sokkot hoz létre a testben, és ez megterheli az ízületeket. Feszültséget és merevséget érezhetünk a válunkban, nyakunkban és a hátunkon, de a test többi területén is. Ez akár erős fájdalommal is járhat.

Kiszáradhat és viszkethet a bőrünk
Fotó: Nastyaofly / Forrás:  Shutterstock

Száraz, viszkető bőr

Észrevétlen mellékhatása a légkondinak a bőrszárazság. A berendezés eltávolítja a nedvességet a levegőből, a páratartalom csökken. Ezért rendszeres légkondihasználat esetén a bőrünk elveszti a nedvességét, a benne lévő olajakat, és irritáció, viszketés lépet fel.

Fejfájás és mentális fáradtság

Ha rossz a levegőcirkuláció a szobában vagy irodában, csökkenhet a szervezet oxigénszintje is. Ha több órán át vagyunk ilyen helyen, az agyunk kevés levegőhöz jut, és nehezebbé válik a koncentráció, mentálisan kimeríthet, valamint fejfájást okozhat. Utóbbi az alacsony páratartalom miatt kiszáradt torok-, és orrnyálkahártya miatt még rosszabb lehet. Az irodai mesterséges fények kifárasztják a szemünket,  és a biológiai ritmusunkat is felboríthatja. Ezek mind erősen hatnak a mentális egészségre. 

Érdemes tehát rendszeresen szellőztetni, és legalább óránként kimenni a szabad levegőre - összegzi cikkében a Ripost. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!