Bulvár-celeb

3 órája

Gyászfeldolgozás swiftie módra: ezt javasolja a magyar pszichológus a csalódott rajongóknak

Érdemes megfogadni a szakember jó tanácsait azzal kapcsolatban, hogyan lehet könnyebben átvészelni Taylor Swift-rajongóként az elmaradt koncertek okozta mély csalódottságot.

MW

Az énekesnő példátlanul népszerű minden korosztály körében

Forrás: Getty Images

Az egész világot, de főleg a csütörtöktől szombatig Bécsbe készülő rajongókat, köztük sok magyart is sokkolt a hír, hogy az egy éve meghirdetett, sokak által várt három Taylor Swift-koncert terrorveszély miatt elmarad.

Volt, aki 17 órát vezetett hiába, más rengeteg pénzt bukott a szállásfoglalással. A csalódott rajongók miatt Bécs városa különböző kárpótlásokat talált ki, a magyar swiftie-k (vagyis a sztár rajongói, ahogy nevezik magukat - a szerk.) pedig petíciót indítottak azért, hogy Budapesten tartsák meg a Bécsben elmaradt koncerteket. 

Taylor Swift Concerts In Austria Cancelled After Suspected Terror Plot
Komoly terrorfenyegés miatt kellett a koncerteket törölni
Fotó: Thomas Kronsteiner / Forrás: Getty Images

Horváth Judit tatabányai pszichológus a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogyan érdemes kezelni  ezt a hírt a szülőknek, és egy kiskamasz mit érthet meg mindabból, hogy terrorveszély.

Az énekesnő körül szinte példátlan a rajongás 

– mondta Horváth Judit, aki szerint ez nemcsak a felnőtteketérinti, hanem a kisiskolásokat, a kiskamasz gyerekeket, és a tinédzserek tömegeit is. A szakember beszélt arról is, hogy az ifjú rajongók a csalódás mellett nyilván másféle érzelmekkel is találkoznak, amikor a szüleiket hallják a hírekről beszélni, vagy maguk keresnek információkat a különböző platformokon. 

Taylor Swift Concerts In Austria Cancelled After Suspected Terror Plot
Csalódott rajongók gyülekeztek Bécsben
Fotó: Thomas Kronsteiner / Forrás: Getty Images

Horváth Judit rámutatott: az emberek többségének szüksége van imádott sztárokra, ismert celebekre, akikkel valamelyest azonosulhat. Persze, ez különböző életkorban különféle hatással van mindenkire. 

Míg a kisebbek számára talán nyomós érv, hogy maga Taylor Swift is ezt az utat választotta, mert biztonságban akar tudni mindenkit, addig a nagyoknál valóban kapaszkodót adhat a tudat, hogy maga a hatóság lépett. Érdemes hangsúlyosan erre terelni a beszélgetést, mert a hasonló esetek után természetes lehet akár az állandósuló szorongás is, ám azt mindenképpen meg kell érteni, hogy egy ilyen sokk után sem élhetünk örökre bezárva 

– magyarázta, utalva ezzel a koronavírus-járványra. Elmondta azt is, szerinte mit láthatnak a kamaszok a sztárban.

"Tökéletes, szép és sikeres, akit egyszerű imádni, bálványozni. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen évszázadok óta így működünk mi, emberek. A gond csak ott kezdődik, hogy épp emiatt nem lehet racionális döntést hoznia egy rajongónak. Például, biztos vagyok benne, hogy hatalmas harcokat folytatnak a szülőkkel, akik nem engedik el gyermeküket terrorveszély miatt elmaradt koncertet sirató rajongók valamelyik bécsi gyülekezőpontjára. Mert mit lát a kamasz? Veszély volt, a tettest elfogták, akkor miért is nem mehetek?" –  tette fel a költői kérdést a szakember, aki szerint a magyarázat nem kézzelfogható, ezért nagyon kevés rajongó érzi át igazán a súlyát. 

Horváth Judit szerint érdemes valamiféle közös vigaszt kitalálni. Taylor Swift-koncert lehet a nappaliban is, lehet akár otthon is Taylor-napot tartani, koncertszettben nézni egy koncertfilmet vagy épp nagy kivetítő előtt táncolni rá a barátokkal. Mindez talán megnyugvást jelenthet mindaddig, amíg nem tudjuk meg a következő koncert dátumát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!