Merénylet-kísérlet

4 órája

Őrizetbe vettek egy 18 éves iraki férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban

Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után – jelentette be pénteken az osztrák belügyminisztérium. Az amerikai hatóságok megosztottak információkat Ausztriával, amelyek segítettek megelőzni a Taylor Swift amerikai énekesnő koncertjén Bécsben tervezett támadást – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója pénteken.

MW

Rendrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Max Slovencik

Ő is hűséget esküdött az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, mint a fő gyanúsított, a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár.

 Az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül – közölte Gerhard Karner belügyminiszter.

Az osztrák rendőrség szerint a 19 éves fő gyanúsított csütörtökön teljes körű beismerő vallomást tett őrizetbe vétele után. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Mint a nyomozók elmondták, autóval tervezte a lehető legjobban megközelíteni az Ernst Happel stadiont, és saját készítésű folyékon robbanószerrel, valamint a szúró-vágó fegyverekkel támadt volna a stadionon kívül rekedt rajongókra. Becslések szerint esténként 30 ezren kívülről hallgatták volna a koncertet, amely alkalmanként 65 ezer jegyet adtak el.

A gyanúsított már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

Fehér Ház: az amerikai hatóságoktól származó információk segítettek megelőzni a merényletet Taylor Swift bécsi koncertjén

Az amerikai hatóságok megosztottak információkat Ausztriával, amelyek segítettek megelőzni a Taylor Swift amerikai énekesnő koncertjén Bécsben tervezett támadást – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója pénteken.

John Kirby egy washingtoni sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, az Egyesült Államok hosszú távon is kiemelt figyelmet fordít a terrorellenes küzdelemre, a fenyegetések nyomon követésére és felszámolására, aminek részeként szorosan együttműködik a partnereivel világszerte. Ennek keretében az amerikai hatóságok információt osztottak meg az osztrák társszervekkel, hogy az lehetővé tegye a fenyegetés elhárítását Taylor Swift bécsi koncertjein.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában