Bulvár-celeb

2 órája

Kutyával alszik az ágyban? Veszélyesebb az egészségére, mint gondolná

Óva int a szakértő: több okból sem ajánlott, hogy házikedvencünk velünk egy ágyban aludjon.

MW

Bármennyire csábító, hogy kedvencünk velünk aludjon az ágyunkban, veszélyeket is hordoz magában

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bohdan Malitskiy

Amint beköszönt az ősz, sokan újra pizsamába bújnak, és maguk mellé hívják a takaró alá négylábú társaikat – amire a forró nyári éjszakák alatt nem volt lehetőség. Egy orvos azonban fontos figyelmeztetést adott ki: soha ne bújjon be kutyájával az ágyba.  

Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa felvázolta a rejtett veszélyeket:

A háziállatok szőrszálai a gyermekek és a felnőttek körében is gyakran allergiát okoznak. A szőrrel való találkozás allergiás náthát, bőrgyulladást, csalánkiütést és asztmás tüneteket idézhet elő. Amikor az állatszőr által hordozott bőrrészecskéket belélegezzük a tüdőnkbe, a szervezet immunsejtjei a kutya- vagy macskaantigént az egészségre veszélyes idegen anyagként ismerik fel

- mondta a szakember, aki hozzátette, mindennek eredményeként gyulladásos reakció indul be, és egy Ig E nevű antitest szabadul fel.

hapci tüsszent allergia
Az allergiás tüneteknek is teret adhatunk, ha együtt alszunk házikedvencünkkel
Forrás:  Shutterstock

Az orvos elmagyarázta, hogy ezek a hízósejteknek nevezett sejtek hisztamint szabadítanak fel, ami a simaizmok összehúzódását okozza, emiatt a légutak összeszűkülnek, vagyis nem tud elegendő levegő bejutni a tüdőbe. A hisztamin a hörgők váladékának növekedését és duzzanatát is okozza.

A háziállatok szőrzete által okozott problémák mellett a szakértők rámutattak arra a veszélyre is, ha netán házikedvencünk szőrében bolhák tanyáznak. Egy felmérés szerint a kutyák közel egynegyede bolhás, ami arra int, hogy rendszeresen ellenőrizzük őket, és gondoskodjunk megfelelő kezelésről - írja a Bors a Mirror cikke nyomán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!