Ilyen a boksz?

20 órája

Időnként női ruhát is visel az LMBTQ-támogató ausztrál ökölvívó, aki Kovács Richárd ellenfele lesz

A kétszeres Eb-bronzérmes Kovács Richárd a selejtezőt elkerüli, így hétfőn délelőtt lép majd ringbe először, méghozzá az ötödik kiemelt Hardy Garside ellen. Az ausztrál sportoló időnként szoknyát, női ruhát és festett körmöket visel és támogatja az LMBTQ-közösséget.

MW

Harry Garside a kifutón egy divatbemutatón

Forrás: Getty Images

Fotó: Don Arnold

A nyíregyháziak kisváltósúlyú ökölvívója, Kovács Richárd nem számíthat könnyű csatára, Hardy Garside a tokiói olimpián bronzérmet nyert könnyűsúlyban (60 kg). 

Az ausztrál bokszoló a három évvel ezelőtti játékokon azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy miután legyőzte a kazah Zakir Szafiullint a negyeddöntőben, szivárványos mintával festett körmöket villantott. A bunyós gyakran visel szoknyát és ruhát a díjátadókon, mert támogatja az LMBTQ-közösséget és megkérdőjelezi a nemi normákat. Garside a balettet is beleépítette edzéstervébe, hogy jobb ökölvívó legyen – írja a Mandiner sajtóértesülésekre hivatkozva. 

Meg akarom törni a sztereotípiákat, nagy híve vagyok ennek. Rengeteg olyan ember van, aki úgy érzi, hogy valaminek lennie kell, mert férfi vagy nő, nekem csak az a lényeg, hogy más legyek

– mondta Hardy Garside.

Papp László szinte egyedülálló a boksz történetében

A párizsi olimpián szombaton kezdődnek az ökölvívás versenyei. A sportág történetének egyik legkülönlegesebb alakja a magyar sport legendája, Papp László, aki három aranyérmet nyert két súlycsoportban.

KELETI Ágnes
Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója megtekinti egykori pályatársa, Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó viaszfiguráját
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Az ökölvívás számokban:
996 - érmet osztottak ki a sportágban az olimpiákon
81 - ország nyert érmet nyári játékokon. Ennél csak atlétikában szerzett több ország ötkarikás medált (102)
50 - aranyérmet nyert az Egyesült Államok, amivel vezeti az örökranglistát
41 - aranyérmet nyert Kuba ökölvívásban, ami közel a fele az ország olimpiai aranyérmeinek (84)
26 - nyári játékok programján szerepelt a boksz. A sportág az 1904-es olimpián mutatkozott be és azóta csupán 1912-ben hiányzott a műsorból.
10 - aranyérmet nyertek a magyarok ökölvívásban
 9 - öklöző nyert aranyérmet két súlycsoportban, köztük Papp László, aki 1948-ban közép-, 1952-ben és 1956-ban nagyváltósúlyban diadalmaskodott.
 3 - bokszoló nyert három aranyat. Papp László mellett két kubai, Teofilo Stevenson (nehézsúly, 1972, 1976, 1980) és Félix Savón (nehézsúly, 1992, 1996, 2000)
 3 - ország, Tonga (ezüst), Guyana (bronz) és Mauritius (bronz) - nyerte története eddigi egyetlen érmét ökölvívásban
 3 - magyar versenyző - Hámori Luca, Akilov Pylyp és Kovács Richárd - szerepel Párizsban. Ez 2012 óta a legnépesebb magyar csapat, mivel Tokióban csupán egy, míg Rióban két bokszoló képviselte a piros-fehér-zöld színeket
 2 - aranyérmet nyert a brit Nicola Adams (2012, 2016), aki az olimpiák történetének első női bajnoka
 2 - nő - Adams és az amerikai Claressa Shields - nyert két olimpiai aranyat
 1 - sportoló, az amerikai Edward Eagan tudott egyedüliként aranyérmet szerezni nyári és téli olimpián is különböző sportágakban. Eagan 1920-ban ökölvívásban, 1932-ben pedig bobban győzött. A svéd Gillis Grafström szintén nyert nyári és téli játékokon is, de valamennyi aranyát műkorcsolyában szerezte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!