Váratlan nehézségek

5 órája

Méltatlan körülmények között készülnek a magyar sportlövők az olimpián

Váratlan nehézségekkel szembesült a magyar sportlövő csapat a szombaton kezdődő olimpiai versenyek előtt.

MW

Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Jung Yeon-je

Hosszú ideje lehetett tudni, hogy a lövők számára az ötkarikás élmény nem lehet majd teljes, legalábbis abból a szempontból, hogy a párizsi olimpiai faluba nem költözhetnek be és nem élhetik mindennapjaikat a többi sportolóval közösen a játékok alatt, mivel versenyeiket a francia fővárostól 270 kilométerre fekvő Chateauroux-ban rendezik.

KISSNÉ OROSZI Edit; PÉNI István
Péni István, a különdíjas legjobb és edzője, Kissné Oroszi Edit a férfi puskások döntőjének eredményhirdetésén Győrben
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

A Párizstól való távolság igazán komoly problémát nem jelent Péni Istvánéknak, a franciák nemzeti lőtere ugyanis minden igényt kielégít, a szállásuk átvételekor azonban komolyan meghökkentek a kedd esti érkezéskor.

Talán úgy mondanám, hogy nagyon egyszerű a szállás

– nyilatkozta az MTI-nek Kissné Oroszi Edit, a puskások szakágvezetője, majd kicsit részletesebben is kifejtette az ötkarikásnak nem nevezhető körülményeket.

„A lövőink egy szakközépiskola kollégiumában vannak elszállásolva, a szobákban nincs fürdő, azt a folyosón találják. Ráadásul az ennivaló sem jó.”

Ez utóbbi problémát némileg sikerült enyhíteniük a magyaroknak azzal, hogy az olimpiára érkezett sportlövők másik felének szállásán, ami egy főiskolai kollégium, már lényegesen színvonalasabb az ellátás, így oda járnak ebédelni. Ez praktikusabb is mintha a saját szállásukra mennének, mert a főiskolai kollégium közelebb van a lőtérhez.

Azért mindezek ellenére készülünk a versenyre és már nagyon várjuk. Úgy gondolom, hogy jól felkészültünk, jó formában vannak a versenyzőink

– jegyezte meg a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy nem a szállás jelenti az egyetlen gondot a csapatnál.

Betegségek is nehezítik a sportlövők előkészületeit 

Sajnos Mészáros Eszter már úgy jött ki, hogy torokgyulladással küzdött, Péni István pedig itt lett rosszul és belázasodott

– mondta Kissné Oroszi Edit.

A két puskás így most versenyt fut az idővel, ami nem nekik dolgozik, mivel szombaton reggel éppen ők nyitják meg magyar szempontból az olimpiát a puskások vegyescsapat számában.

Eszter már jobban van, de kissé levert, István viszont nagyon küzd, rettenetesen izzad a lövőruhában

– érzékeltette a helyzet komolyságát Péni edzője. - „Reméljük, hogy szombatra jobb állapotba kerül. Az segítség, hogy vegyescsapatban csupán harmincat kell lőnie az alapversenyben.”

Oroszi Edit ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy minden nehézség ellenére is bizakodva várják a versenyeket és az edzéseken mindenki, így Péni és Mészáros is jó formát mutatott, amíg bírták erővel.

Azt láttam a mai edzésen, hogy az elején jól lőttek, később azonban érthető okokból elfáradtak

– mondta a két betegről a szakember. - „Pekler Zalán edzéseredményei nagyon jók, reméljük, a versenyen is így fog tudni lőni.”

A szombati első versenynapon a Mészáros, Péni puskás páros mellett az ötfős küldöttség két pisztolyosa, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika is lőállásba lép. Ők a légpisztoly alapversenyében lesznek érdekeltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!