Elképesztő csata volt

2 órája

A birkózó Muszukajev Iszmail az ötödik helyen végzett

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Muszukajev Iszmail elveszítette a bronzmérkőzést, így az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia vasárnapi zárónapján.

MW

Muszukajev Iszmail (kékben) és az albániai színekben szereplő Ismail Dudaev a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mező Arénában 2024. augusztus 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az FTC világbajnoki címvédője esélyeshez méltó teljesítménnyel kezdte meg szombaton a szereplését a Mars-mező Arénában, ahol a kirgiz Ernazar Akmatalijevet technikai tussal, majd az azeriek tokiói ezüstérmesét, a háromszoros világbajnok Haji Aliyevet 10-3-as pontozással verte rendkívül magabiztosan. Az esti folytatásra aztán megtört a lendülete, és alig két perc alatt kikapott a 2022-ben vb-győztes iráni Rahman Musza Amuzadhalilitól.

Muszukajev a súlyos vereség után rögtön elvonult, nem nyilatkozott, láthatóan nagyon megviselték a történtek, Bénkuti Zsolt szakágvezető pedig arról beszélt, hogy a nyilvánvaló csalódás ellenére versenyzőjének muszáj lesz túltennie magát rajta, mert meg kell szereznie a bronzérmet.

Akkor még nem lehetett tudni, kivel kell megküzdenie Muszukajevnek a dobogóért, vasárnap reggel viszont gyorsan eldőlt, hogy az albán Islam Dudaevvel, mivel a vigaszági meccs másik, amerikai érintettje nem tudott bemérni.

Muszukajev jól ismerte albán ellenfelét, a 2022-es budapesti Európa-bajnokságon - melyet megnyert - technikai tussal legyőzte, ezúttal azonban nem lehetett hasonlóan sima meccsre számítani.

A találkozó elején visszafogott iramban, óvatosan kezdtek a felek, Muszukajev egy lábratámadást indított, de összességében ő sem volt igazán aktív. A mérkőzésvezető alig egy perc után unta meg a "finomkodást", és Dudaevet figyelmeztette, aki aztán szinte rögtön ezután egy kétesélyes kapaszkodásból nagyot dobott a kabardföldi származású magyar szabadfogásún (0-4), akinek lent nagyot kellett küzdenie, hogy ne kerüljön tusba. Az akciót a szőnyeg szélén zárták, amiért az albán újabb két pontot kapott (0-6).

Muszukajev magához képest visszafogottan birkózott, de nem adta fel, és megvillantotta különleges képességeit. Szépen indított, s a levitel után ugyan kontrázott Dudaev, de Muszukajev ismét fölé került. A jelentsort később visszanézte a zsűri, és végül négy pont került a magyar, kettő pedig az albán neve mellé (4-8). A menet ezzel pedig még nem ért véget, Muszukajev ment tovább előre, és egy villámgyors lábratámadás utáni mögékerüléssel két pontra felzárkózott (6-8).

A második szakaszban az FTC birkózója egyértelműen kezdeményezőként lépett fel, ám indításai nem voltak jók, Dudaev pedig egy szép kontrából mögékerült, majd pörgetett, 12-6-ra növelve előnyét. A helyzet ekkor már aggasztónak tűnt, de még közel két perc volt hátra, a 31 éves Muszukajev pedig érezhetően még hitt a fordításban. Közben Dudaev már csak a védekezésre figyelt, ám kicsit elfáradt, ellenfele pedig közel egy perccel a vége előtt levitte (8-12). Az akciót a magyar nem tudta folytatni, és mire felállította a feleket a mérkőzésvezető, fél perc maradt az órán.

A hajrában egy-két hamvába holt lábratámadás után aztán megcsillant a győzelem esélye, amikor Muszukajev fejlefogásból gyönyörű dobást mutatott be. A mutatvány négy pontot ért, s ami ennél is fontosabb volt, 12-12-es eredményt jelentett, ami már a balkár nemzetiségű Muszukajev győzelmét jelentette volna. A magyar tábornak ugyanakkor nem sok ideje maradt az örömre, mivel a dobás után a lenti helyzetben Dudaev került kedvezőbb helyzetbe, s Muszukajev ugyan másodpercekig fogta a lábát és blokkolta, de öt másodperccel a vége előtt elengedte, az albánok csecsen szabadfogásúja pedig fölé került. 

A magyar ezek után háttal kitolta a zónából, de a felvételek elemzése után a zsűri úgy ítélt, hogy a kontrát egy ponttal jutalmazza, ezzel pedig Ismael Dudaev az első albán olimpiai birkózóérmet nyerte, Muszukajevnek pedig a tokiói játékokhoz hasonlóan ismét az ötödik hely jutott.

A 31 éves klasszist láthatóan nagyon rosszul érintette az újabb kudarc, és szótlanul sétált vissza a melegítőterembe.

Nagyon csalódott vagyok, mert Iszmail tett szerintem többet a bronzéremért, ő próbálkozott többet és mégsem sikerült 

- nyilatkozta az MTI-nek Bánkuti Zsolt szakági kapitány. "Nyilván a tegnapi vereség benne maradt, és az is közrejátszott, meg talán nem is volt olyan formában, mint a tavalyi világbajnokságon, de itt akkor is mindent megtett a sikerért."

A szakember elmondta, hogy a meccs elejéért nagyon nagy kár, ugyanakkor 

Muszukajev felállt a nehéz helyzetből, és szépen ledolgozta a komoly hátrányt.

"Sajnos Iszmailnak van egy olyan alapgondolata, hogy ha indít, akkor biztos, hogy akciót is csinál, viszont ha mégsem, akkor kicsit talán elbizonytalanodik. Most is volt egy-két ilyen szituáció a mérkőzésen. Több volt ebben, nagyon sajnálom" - jegyezte meg a szakvezető.  

A magyar birkózók így két ötödik hellyel zárták a játékokat, melyen Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg) zárt még pontszerző helyen.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában