A csütörtöki nap összefoglalója

9 órája

Csipes Tamara betartotta a kislányának tett ígéretét, Losonczi Dávid a telefonba zokogott (videó)

Az olimpia végének közeledtével végre női és férfi kajak-kenusaink is megmutatták magukat a párizsi ötkarikás játékokon. A csütörtöki versenynap legszebb magyar eredménye a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra alkotta női kajak négyes bronzérme 500 méteren. Sajnos a férfiaknál a kenu kettesek 500 méteres távján a magyar duó hatodik, a férfi K-4 500 méteren csak a hetedik helyet szerezte meg. A nők nyílt vízi úszásában 10 kilométeren az ötkarikás újonc Fábián Bettina ötödik helyen zárt, akárcsak Losonczi Dávid a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában. A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni 12. hellyel zárt egyéni összetettben, így ma még reménykedhet. A női vízilabdázók 12–9-re verték a görögöket, így az ötödik helyért az olaszokkal csaphatnak majd össze.

MW

A bronzérmes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Fojt Sára és Pupp Noémi (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar női kajak négyes Európa-bajnoki címvédőként várta a csütörtöki olimpiai döntőt, amelyen sokáig a negyedik helyen haladt, de a hajrában végül Kínát megelőzve harmadikként zárt, így bronzérmes lett – írta meg az Origo. Noha a legutóbbi három olimpia magyar aranyat hozott női kajak négyesben, Párizs előtt a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra egység nem számított esélyesnek, és pont ezért is örvendetes, hogy felállhattak a dobogó harmadik fokára. Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

PUPP Noémi; CSIPES Tamara; FOJT Sára; GAZSÓ Alida Dóra
A későbbi bronzérmes Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (j-b) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 8-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Megálmodott érem

A lányok kifejezetten boldogan nyilatkoztak a verseny után.

– Nagy kő esett le a szívünkről azzal, hogy van egy érmünk, szeretnénk párosban is meglepni magunkat – mondta a csütörtök délutáni döntő után a vezérevezős, Pupp Noémi, akinek testvére, a cselgáncsozó Pupp Réka is ott szurkolt a kajak-kenu pálya lelátóján. Míg Csipes Tamara korábban hangsúlyozta, hogy ő nem jósnő, úgy tűnik, hogy a négyes legfiatalabb tagja, a húszéves Fojt Sára álmai megbízhatók – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Éjszaka megálmodtam, hogy lesz egy érmem az olimpiáról. Azt nem tudtam, hogy milyen, de tudtam, hogy nekünk éremmel kell innen hazamennünk. Tavaly volt egy már ilyen, amikor megálmodtam, hogy a válogatón ezüstérmet fogok nyerni. El sem tudtam volna képzelni, de mégis sikerült

árulta el Fojt Sára.

– A válogató óta mindenhol lejött az eredmény, még az új-zélandiak is megállítottak itt, hogy nyilatkozzam nekik. Felpakoltak egy mázsás hátizsákot a hátamra, amit nehéz mentálisan elviselni, nem szeretném azt hallgatni, hogy nekem nyernem kell. A hétéves lányomnak megígértem, hogy hazaviszek egy érmet: azzal, hogy ez megvan, azt a hátizsákot bedobtam a vízbe, és elsüllyedt. Innentől szeretném úgy felfogni, hogy minden ajándék, és nem akarok stresszelni – nyilatkozta Csipes Tamara a hátralévő versenyekkel kapcsolatban.

Női kenu egyesben 200 méteren Kiss Ágnes és Takács Kincső is középfutamba jutott. A kenu kettesek 500 méteres távján Adolf Balázs, Hajdu Jonatán hatodik, férfi K-4 500 méteren pedig a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor egység hetedik helyen végzett.

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni 12. hellyel zárt egyéni összetettben, így második számú tartalék lett a mai tízes döntőre.

A tekvondós Józsa Levente egy vereséggel kiesett a 68 kilogrammos súlycsoportban, és összesítésben 11. lett.

Atlétáink számára nem úgy sikerült a csütörtöki nap, mint ahogy eltervezték: a női 100 méter gáton Kozák Luca futamharmadikként, Kerekes Gréta pedig futamötödikként kiesett a reményfutamból. A hétpróbázó Krizsán Xénia 15., Nemes Rita pedig 20. négy szám után. A hétpróbázók pénteken a távolugrással és a gerelyhajítással folytatják és a 800 méterrel fejezik be kétnapos küzdelmüket. Az öttusázók küzdelmei csütörtökön az Észak-párizsi Arénában kezdődtek meg. A férfiak rangsoroló vívásában Szép Balázs 18 győzelemmel és 17 vereséggel zárt, ami biztató eredmény. A világbajnok Bőhm Csaba viszont 13 sikere mellett 22-szer kikapott a páston, ezzel pedig már a döntős szereplés kivívása is bravúr lenne részéről. A nőknél Gulyás Michelle kiemelkedő eredményt ért el, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett, Guzi Blanka viszont 15 győzelem mellett hússzor kikapott – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Losonczi a telefonba sírt

A nők nyílt vízi úszásában 10 kilométeren az ötkarikás újonc Fábián Bettina az előkelő ötödik helyen zárt. A férfiak versenyét pénteken rendezik majd, de jó előjel, hogy egyelőre nem érkeztek komolyabb panaszok a női versenyt követően. A biztonság kedvéért azért Fábián Bettina pálinkával fertőtlenített a verseny után.

A francia fővárosban a legcsalódottabb sportoló minden bizonnyal Losonczi Dávid volt, aki a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésen 2–1-re kikapott a dán Turpal Ali Bisultanovtól – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A birkózó elárulta, hogy az elvesztett elődöntő felett érzett csalódottság nagy szerepet játszott abban, hogy nem tudta megszerezni a bronzérmet.

– Tegnap nagyon mélyen voltam, a nulláról kellett felépítenem magam. Majdnem sikerült is, de egy kis kihagyás megbosszulta magát. Borzasztó éjszakám volt, végig a sírógörcs kerülgetett, tíz percig sírtam a telefonba apának. Nehéz lesz feldolgoznom ezt az olimpiát

– mondta el a 24 éves sportoló, aki az ötödik helyért járó pénzjutalmat jótékony célra fordítja.

A női vízilabdázók az olaszokkal találkoznak majd az ötödik helyért, miután csütörtökön 12–9-re verték a görögöket.

Magyar vonatkozású hír az is, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron nem került be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába. A testület négy új tagja a hétszeres ötkarikás bajnok amerikai sprinter Allyson Felix, a német tornász Kim Bui, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Fox, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszező lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában