Örömkönnyek és pofonok

2 órája

Ezüsttel búcsúzott a kajak-kenu magyar királynője, megmentették a becsületüket a női pólósok (videó)

Csipes Tamara három éremmel zárta a párizsi olimpiát, ezzel megduplázta ötkarikás medáljainak számát.

MW

Az ezüstérmes Csipes Tamara a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A párizsi olimpia utolsó előtt versenynapján a szombati éremesőhöz hasonlóan ismét a magyar kajak-kenusok sikereinek örülhettek a magyar szurkolók. A kajakos Csipes Tamara és Varga Ádám ezüst-, míg Kopasz Bálint bronzérmet szerzett. A szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail vasárnap a bronzéremért küzdhet, miután kikapott az elődöntőben. A magyar női vízilabda-válogatott győzelemmel búcsúzott a francia fővárostól, Mihók Attila csapata az ötödik helyen végzett, a magyar együttes ötméteresekkel 15–12-re legyőzte az olasz csapatot.

Szombaton rendezték a női kajak egyesek 500 méteres versenyét a párizsi olimpián. A döntő mezőnyében ott volt minden tokiói dobogós, három éve Lisa Carrington, Csipes Tamara, Emma Jörgensen volt a sorrend. A középfutamokban a nyolcadik aranyérmére, azaz a Birgit Fischer sportágbeli rekordjának beállítására törő Carrington evezte a legjobb időt, mögötte Csipes Tamara jött a sorban, így joggal reménykedhettünk, hogy a magyar sportoló a döntőben is elcsípheti az aranyat – írta meg a Magyar Nemzet.

Végig az tudott lenni, aki szeretett volna

A fináléban Carrington és Csipes indult el a legjobban, s a magyar kajakos fél távnál vezetett a címvédő előtt. Carrington azonban utána megelőzte Csipest, miközben mögöttük nagyon szoros volt a csata a harmadik helyért – derült ki az Origo oldaláról. Carrington megnyerte a finálét, azaz sikerült neki a párizsi triplázás, és összességében nyolc aranyérmével utolérte Birgit Fischert. Mögötte ugyanaz lett a sorrend, mint Tokióban: Csipes Tamara lett a második, a dán Jörgensen a harmadik. Fisher a negyedik, Gazsó a hatodik helyen ért célba. Csipes Tamara három éremmel zárta a párizsi olimpiát, ezzel megduplázta ötkarikás medáljainak számát. Az idei olimpián egyesben és párosban ezüstöt, a négyessel bronzérmet szerzett.

Már a finálé előtt lepergett a karrierem magam előtt, ezért is lehettem ennyire nyugodt. Nagyon hálás vagyok, hogy így sikerült lezárni. Van két aranyam, hat érmem, és elmondhatom, hogy Rio óta mennyire sokat fejlődtem emberként, sportolóként, csapattársként, és immáron édesanyaként 

– nyilatkozta a verseny után Csipes.

Úgy zárom le ezt a 24 éves karriert, hogy végig az tudtam lenni, aki szeretnék. A kajakozás szerintem nem fog hiányozni, a sportot viszont nem hagyom abba

 – tette hozzá a párizsi olimpia ezüstérmese

A döntő másik magyar résztvevője, Gazsó Alida Dóra pedig hatodik lett. Férfi kajak egyes 1000 méteren Varga lett ezüst-, a címvédőként indult Kopasz Bálint pedig bronzérmes lett. A női kenu egyesek 200 méteres számában Takács Kincső 8., Kiss Ágnes 11. lett. Ezzel eldőlt, hogy a magyar kajakosok és kenusok négy ezüst- és három bronzéremmel zártak a francia fővárosban, ugyanakkor aranyat – az 1976-os játékok óta először – nem sikerült szerezniük. 

A négy ezüst- és három bronzéremmel hazánk szerezte a legtöbb dobogós helyet a sportágban az olimpián, arany hiányában viszont a síkvízi kajak-kenu hagyományos éremtáblázatán hazánk csak a hatodik helyen végzett.

Nagy pofon a döntőben

A párizsi olimpia birkózóversenyein a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában szereplő honosított versenyzőnk, a világbajnoki címvédő Muszukajev Iszmail két magabiztos győzelmet aratva jutott be a szombati elődöntőbe – írta meg korábban a Magyar Nemzet. A 2019 óta magyar színekben versenyző Muszukajev Iszmail, az FTC 31 esztendős világbajnoki címvédője a kirgiz Ernazar Akmatalijev elleni technikai tusos siker után az azeriek tokiói ezüstérmesével, a háromszoros világbajnok Haji Aliyevvel mérkőzött, és a második menetben mutatott klasszis teljesítménnyel 10-3-ra verte. Az sem zökkentette ki, hogy ellenfele a második menetben kirívóan sportszerűtlenül úgy védekezett a földharcban, hogy ráfogott a nemi szervére.

Aliyev piszkosan birkózott, ami nem tetszett, de igazából ez nem számított. Jó formában vagyok, és most jönnek majd a legfontosabb mérkőzések 

értékelt röviden Muszukajev, akire az elődöntőben a 2022-ben világbajnok, 22 éves iráni Rahman Amuzad várt. 

A tankként előrenyomuló iráni 10–0-s technikai tussal nyert két és fél perc alatt, ő jutott be a holnapi döntőbe. Muszukajev Iszmail a bronzéremért léphet majd a szőnyegre. 

A magyar női vízilabda-válogatott szépen búcsúzott az olimpiától, hiszen az ötödik helyen végzett. A szombati helyosztón ötméteresekkel 15–12-re legyőzte az olasz csapatot. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a negyedik negyedben kétgólos hátrányból mentette döntetlenre az összecsapást, majd a párbaj során Magyari Alda két lövést is hárított, a mieink pedig nem hibáztak.

 Lehet, hogy kívülről úgy tűnt, ez csak egy egyszerű meccs az ötödik helyért, de óriási feszültség volt mindenkiben. Saját magunkért, a becsületünkért küzdöttünk. Egy-egy alkalommal ugyan alulmaradtunk ezen az olimpián, de a végén azért két kiváló csapatot le tudtunk győzni ahhoz, hogy ne nyolcadik hely legyen a vége, ez pedig ha nem is elégtétel, de nagy büszkeség

 –  mondta az interjúzónában Mihók Attila.

A férfi öttusázók döntőjében főleg a vívásban nyújtott gyenge produkció miatt Szép Balázs tizedik, Bőhm Csaba a 13. helyen zárt. A női mezőnyben Gulyás Michelle csoportja harmadik, Guzi Blanka csoportja negyedik helyén jutott a vasárnapi döntőbe. Az olimpiai öttusaversenyek vasárnap érnek véget a 11 órakor kezdődő női döntővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában