Felmérés

2 órája

Ezt gondolják a magyarok a férfiakra jellemző XY-kromoszómájú bokszoló olimpiai indulásáról

A többségi vélekedés (60 százalék) szerint rossz döntést hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azzal, hogy engedték Imane Khelifet elindulni az olimpián.

MW

Imane Khelif nőkre nem jellemző erejű ütésekre képes

Forrás: AFP

Fotó: Mohd Rasfan

A döntést csak 17 százalék támogatja és további 23 százalék nem tudja megítélni a kérdést. Egyedül a diplomások körében alacsonyabb az elutasítók aránya (46 százalék), de még közöttük is egyértelmű többségben vannak az Imane Khelif szereplését támogatókhoz képest (27 százalék) – derül ki az Opinio Institute ezer főn végzett, Magyar Nemzethez eljuttatott reprezentatív felmérésének összefoglalójából.

Imane Khelif
Forrás: AFP

A Khelif-ügy előzményei

Imane Khelif annak ellenére versenyezhet a női bokszolók között a párizsi olimpián, hogy a tavalyi vb-ről a magas tesztoszteronszintje és a férfiakra jellemző XY-kromoszómája miatt kizárták. Akkor lett botrány a szerepléséből, amikor a nyolcaddöntőben olasz ellenfele, Angela Carini mindössze 46 másodperc után feladta a küzdelmet ellene, és sírva hagyta el a ringet, mert a nőkre nem jellemző erejű ütéseket kapott.

Ahogy a felmérésről készült összefoglalóban írják: 

Imane Khelif esetéről a magyar társadalom döntő többsége (90 százalék) hallott legalább szalagcímek szintjén, és 48 százalék állítja, hogy részletesebben is utánanézett, -olvasott a témának. 

Az olimpiát amúgy is szorosabban követő férfiak körében az átlagnál valamivel magasabb (54 százalék), a diplomások körében pedig jelentősen magasabb (71 százalék) azok aránya, akik saját elmondásuk szerint a részletekkel is tisztában vannak.

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy mi lenne a helyes eljárás az interszexuális sportolók esetében. A relatív többség (32 százalék) szerint egyedi, sok szempontot figyelembe vevő elbírálást kéne alkalmazni a kérdéses esetekben, míg harminc százalék szerint egy egyszerű, átlátható szabály lenne a helyes (például tesztoszteronszint). 19 százalék sportágtól tenné függővé a kérdést, 16 százalék pedig egyértelműen a férfiak mezőnyére korlátozná az Imane Khelifhez hasonló versenyzőket.

Csak egy szűk, 3 százalékos kisebbség engedné őket alapesetben a női mezőnyben szerepelni.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában