Nem csitulnak az indulatok

8 órája

A Fradi szurkolói is kiálltak az élete legnehezebb csatája előtt álló Hámori Luca mellett

Szombat délután a bokszoló Hámori Luca az érem bebiztosításáért lép ringbe a párizsi olimpián. Ellenfele azonban egy olyan algériai sportoló, Imane Helif lesz, aki korábban nemi vizsgálaton bukott meg, a tavalyi világbajnokságról ki is zárták emiatt, az olimpián viszont részt vehet a nők között. A mérkőzés előtt a Ferencváros bokszklubjának tagjai is szolidaritásukról biztosították a magyar olimpikont.

MW

Hámori Anna Luca az ausztrál Marissa Williamson elleni küzdelemben

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca csütörtökön simán, egyhangú pontozással legyőzte ausztrál ellenfelét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján, és már csak egy siker választja el az éremtől. A boksz történetének első magyar női olimpikonja a következő körben a világbajnoki ezüstérmes algériai Imane Heliffel küzd meg, akit tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárt a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje, vagyis az olimpián férfiként indult a nők között – írta meg korábban az Origo.

Hámori Luca
Fotó: Mohd Rasfan / Forrás: AFP

Egy ország veled van, Luca!

A kőszegi ökölvívó korábban már elmondta, hogy meg akarja nyerni a meccset, azzal pedig egyáltalán nem foglalkozik, hogy az ellenfele valójában férfi-e vagy nő.

Amivel az egyetlen probléma az, hogy erről az algériai versenyzőről tavaly kiderült, hogy biológiailag fiú, és a tavalyi világbajnokságon ezért el is tiltották. És most ott tartunk, hogy idén a párizsi olimpián mégis elindulhatott női kategóriában és az én súlycsoportomban, 66 kilóban

 – mondta el a magyar bokszolónő.

Nem tartom fairnek ezt az egészet, hiszen nagyon sokan nők arra tesszük fel az egész életünket, hogy eljussunk az olimpiára, és nap mint nap ezért szenvedünk, ezért dolgozunk, ezért adunk fel mindent. Nagyon sok lemondással jár ez az egész, és lehet, pont egy férfi fog abban megállítani, hogy esetleg én elérjem a gyerekkori álmaimat

– mondta a TikTok-csatornájára feltöltött beszédében Hámori, aki bízik magában, és megköszönte a támogatást.

Szurkoljatok nekem, ahogy eddig is, tudom, hogy mögöttem vagytok, és ez tényleg óriási erőt ad. Ezzel a tudattal fogok holnap bevonulni a ringbe, és ezzel a tudattal együtt fogok küzdeni az álmaimért

mondta el a magyar olimpikon. Az eset nemzetközi botrányt kavart, s számos híres sportoló, Kásás Tamástól Kovács Istvánon, Bárdosi Sándoron át egészen Miló Viktóriáig felemelték a szavukat a botrányos eset miatt – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A fradisták is megszólaltak az ügyben, és egy megható képpel biztosították a támogatásukról Hámori Lucát a mai mérkőzés előtt: 

Egy ország, de talán a világ normális fele Veled van, Luca! – olvasható a FradiBox-Fight Club – Ferencvárosi szurkolók küzdősportterme Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!