Vitatott döntés

2 órája

Elutasították az olaszok óvását, Kemény Dénes és Faragó Tamás is kritizálta a videóbírót

Az olimpiai bajnok Faragó szerint az ilyen ítéletek csak félelmet szülnek a játékosban és az edzőben is.

MW

Az olaszok vezetőedzője, Alessandro Campagna (R) vitatkozik a játékvezetővel a kétes döntés után

Forrás: Andreas Solaro

Fotó: AFP

Hihetetlen izgalmak után, szerda este a férfi vízilabda válogatott ötméteresekkel verte meg Olaszország legjobbjait az olimpiai torna negyeddöntőjében, így a magyar csapat készülhet a horvátok elleni pénteki elődöntőre. A találkozón a válogatott kapusa Vogel Soma háromszor is védeni tudott a büntetőpárbajban, a férfi pólósok korábbi szövetségi kapitánya, Kemény Dénes elárulta, hogy mi lehet a magyar hálóőr titka. Az olaszok nehezen törődtek bele a vereségbe, és egy őket károsító játékvezetői hiba miatt fellebbezést nyújtottak be, de a Nemzetközi Úszószövetség elutasította azt. Kemény Dénesen kívül az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Faragó Tamás is megszólalt a negyeddöntővel kapcsolatban.

Paprikás véget ért a Magyarország–Olaszország negyeddöntő a férfi vízilabdatornán a párizsi olimpián. Az olaszok már a mérkőzés után nem leplezték dühüket a játékvezető ítéletei miatt. Mint ismert, a második negyedben Francesco Condemi kiegyenlített 3–3-ra, ám hosszas videózás után elvették az olaszok gólját, Condemit pedig brutalitás miatt piros lappal kiállították, amiért a lövőmozdulat végén a lendülő karjával arcon csapta Jansik Szilárdot, akinek felszakadt a szemöldöke – írta meg korábban az Origo. A magyar válogatott végül győzni tudott, de az olaszok ezt nem hagyták annyiban.

Elutasították az óvást

Bár a négy perces emberhátrányban az olaszok nem kaptak gólt, mégis úgy érzik, Condemi kiállítása döntően befolyásolta a meccset, ezért a lefújás után fellebbezést nyújtottak be a Nemzetközi Úszószövetségnél – derült ki a Mandiner oldaláról. Olaszország vezető sportlapjának, a a La Gazzetta dello Sport beszámolójából kiderült, hogy csütörtök délelőtt a játékost, Condemit, az Olasz Úszószövetség (FIN) elnökét, Giuseppe Marottát és Fabio Conti technikai igazgatót is beidézték meghallgatásra. A Nemzetközi Úszószövetség megerősítette, hogy az olasz játékos ütése nem volt szándékos, ettől függetlenül elutasították az olaszok óvását. Az Olasz Úszó Szövetség most azon gondolkodik, hogy a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, hogy újabb fellebbezést nyújtson be. A magyar vízilabdázás történelmének két legendás alakja is megszólalt az ügyben.

A pólósok és a szakvezetők is félnek

Kemény Dénes a fentebb említett konkrét esetről nem kívánt nyilatkozni a Metropolnak, de három olimpiai bajnoki címet szerző szövetségi kapitány kritizálta a videóbírót.

– A VAR-ral az a gond, hogy csak a víz feletti eseményeket konstatálja, ami az alatt történik, annak megítélésére képtelen. Sportágunkban addig volt nyugalom, ameddig a VAR-nak csak arra volt jogosultsága, hogy azt figyelje, egy labda a gólvonal mögé került-e vagy sem. A World Aquatics elnöksége alighanem tárgyal majd erről az eseményről – fejtette ki Kemény Dénes, akinek véleményéhez hasonlóan fogalmazott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Faragó Tamás is.

– Végül is mindegy, hogy ki húzta a rövidebbet, engem az háborít fel, hogy a VAR-vizsgálat vezetője hosszú percekre kisajátította magának a képernyőt. A montenegrói játékvezető nem csinált volna nagy felhajtást az esetből, de a VAR-os személy az egész vízilabdasport alatt vágta a fát nevetséges közbeavatkozásával

– mondta el kendőzetlennel az egykori klasszis.

– Folyamatosan próbálják népszerűsíteni a sportágunkat, de ez az eset hosszú ideig megmarad mindenki emlékezetében. Adva van két remek, kiválóan felkészült pólóválogatott, ugyanakkor a pulpituson ülnek jó páran, akiktől lassan pólós és szakvezető egyaránt fél – nyilatkozta Faragó. Kemény Dénes azért a büntetőpárbajban hőssé váló Vogel Somáról is elejtett pár gondolatot.

– Az biztos volt, ha eljutunk az ötméteresekig, 1-2 alkalommal hárít. Nagyon jól megtanulta ennek a technikáját, ahogy kirepül a kapuból, kitárja a karjait, teljesen elbizonytalanítja az ellenfeleket. Nagyon sokat lőnek ellene félmagasan, nehéz neki belőni, ráadásul a párbajok pszichés részében már az ellenfelek fölé kerekedik. A horvátoknak jó ötöslövőik vannak, de ha kell, Somára ott is számíthatunk majd, vele nekünk a döntetlen is győzelem – nyilatkozta a korábbi szövetségi kapitány. Pénteken minden kiderül a horvátok elleni elődöntőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában