Körömrágós meccs volt

2 órája

Büntetőpárbajban verte meg az olaszokat a férfi vízilabda-válogatott és jutott be a legjobb négy közé (videó)

A magyar férfi vízilabda-válogatott az olaszokkal találkozott a negyeddöntőben szerdán a párizsi ötkarikás játékokon. Ennyire talán még sosem volt igaz a mondás, hogy az olimpia valójában csak a csoportkör után, a négy közé jutásért zajló meccseken kezdődik el. A válogatott ötméteresek után végül 12-10-re legyőzte az olasz alakulatot, ezzel bejutott a legjobb négy közé.

MW

Vigvári Vince (j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Két perc elteltével született az első találat a mérkőzésen: Manhercz Krisztián akciógólt lőtt. S övé volt a második is, azt ötméteresből lőtte a Varga Dénes elleni szabálytalanság után. Hamar kaptak egy ötöst az olaszok is, de abból kapufa lett.

Később emberelőnyből szépítettek az olaszok, de Manhercznek erre is volt válasza. Az első negyed végén 3-2-re vezetett a magyar csapat.

JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd (j) és az olasz Lorenzo Bruni
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A második negyed sokáig gól nélkül zajlott, majd Condemi kiegyenlített. Legalábbis úgy tűnt, ám hosszas videózás után elvették az olasz gólt, Condemi pedig piros lapot kapott, amiért a lövőmozdulat végén a lendülő karjával megütötte Jansikot, akinek csúnyán fel is szakadt a szeme – tudósított a Magyar Nemzet.

JANSIK Szilárd
A sérült Jansik Szilárd
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az olaszok óriási füttykoncertbe és reklamálásba kezdtek, ami csak felerősödött, miután meglátták a kivetítőn az esetet. Ismerjük el, jogos volt a felháborodás, a játékvezetők, akik már addig is szétfújták a meccset, egyértelműen rossz ítéletet hoztak.

Manhercz értékesítette az újabb ötméterest, a játékrész további részében pedig nem sok vízilabda volt, 4-2-vel fordultak a csapatok.

A harmadik negyed elejére is átcsúszott a négyperces kiállítás, mégsem a magyarok, hanem az olaszok lőttek gólt.

Zalánki Gergő sokat próbálkozott, s végül ő lőtte az első gólunkat a játékrészben, de addigra az olaszok már fordítottak, négy gólt lőttek egymás után. Zalánki betalált még egyszer, de egygólos hátrányban fordultunk az utolsó negyedre.

Egy olasz gól után Fekete Gergő talált be, majd Zalánki harmadik gólja egyenlítést ért (8-8). Ötméterest kaptak az olaszok, de Vogel Soma kivédte.

VOGEL Soma; VÁMOS Márton
Vámos Márton (j) és az olasz Matteo Iocchi Gratta, mögöttük Vogel Soma. 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az ellentámadásból pedig Manhercz újra megszerezte a vezetést. Az olaszok emberelőnyből kiegyenlítettek, majd a magyar fór során Manhercz lövését ezúttal kivédte az olasz kapus.

Labdaszerzés után megúsztunk, Jansiknak meccslabdája volt, de ezt is kivédte Del Lungo, 9-9 maradt a rendes játékidő végére.

VARGA Dénes
Varga Dénes büntetőt dob 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Varga Dénes kezdte a szétlövést, a felső kapufáról lepattanó labdát először gólnak ítélték, aztán videózás után mégis elvették. Az olaszok nem kerültek előnybe, Vogel a párbajban is kivédett két ötméterest. Vámos és Zalánki nem hibázott, Fekete lövését viszont hárította az olasz csereskapus, Nicosia.

Vogel Somában azonban volt még egy védés, Manhercz pedig lezárta a meccset, elődöntőbe jutott a magyar válogatott.

VOGEL Soma
Vogel Soma az Olaszország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Eredmény, férfi vízilabda, negyeddöntő:
Magyarország–Olaszország 12-10 (3-2, 1-0, 2-5, 3-2, 3-1) - ötméteresekkel
gólszerzők: Manhercz 5, Zalánki 3, Fekete 1, illetve Di Fulvio, Echenique 3-3, Velotto 2, Presciutti 1

Magyarország: Vogel Soma - Zalánki Gergő, Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Molnár Erik - cserék: Vámos Márton, Nagy Ádám, Vigvári Vince, Fekete Gergő, Hárai Balázs

Varga Zsolt szövetségi kapitány a M4 Sportnak nyilatkozott a drámai összecsapás után:

Jansik Szilárd: ezért vagyunk nagybetűs csapat

Hektikus körülmények között, drámai csatában jutott négy közé a magyar férfi vízilabda-válogatott a párizsi olimpián, ahol 

a csapattársak legfőképpen Vogel Somának mondtak köszönetet az ötméterespárbajban kivívott sikerét.

Nehéz mérkőzés volt, mindkét csapatnak gratulálok, hatalmas szívvel játszottunk. Lett volna lehetőségünk megnyerni a meccset, de a végén már azt éreztem, hogy nagyon döntetlenszagú a dolog, és már azon gondolkoztam, ki fogja lőni az ötmétereseket

– nyilatkozott a vegyes zónában Varga Zsolt.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány a Olaszország – Magyarország mérkőzés szünetében 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

A szakember külön kitért Vogel Somára, aki karrierje során már 11–3-mas mutatóval bír jelentős viadalokon az ötméteres párbajokban, ezek világ- és Európa-bajnoki címet, BL-győzelmet is eredményeztek már.

Ez a történet úgy indult, hogy először elvesztettünk két fontos mérkőzést is így, utána viszont elkezdtünk hatékonyabban foglalkozni azzal, hogy ötösökkel ne bukjunk el máskor. Ez egy fontos része a játéknak, gyakoroljuk is folyamatosan. Akkora teher nehezedik a játékosokra, hogy ezt edzésen is gyakorolni kell

– mondta a kapitány.

A játékosként 2000-ben olimpiai bajnok Varga kiemelte, előzetesen az olaszokat és a spanyolokat is a legjobbak között tartotta számon, így hatalmas fegyvertény Alessandro Campagna együttesének búcsúztatása.

Manhercz Krisztián három éve a tokiói negyeddöntőben hét gólt lőtt a horvátoknak, most öt találattal és a mindent eldöntő utolsó ötössel járult hozzá a sikerhez.    

Akkor is, és most is bejutottunk az elődöntőbe, de ami igazán kedves számomra, az Vogel Soma

– válaszolta az MTI kérdésére a Ferencvároshoz visszatérő klasszis, aki a harmadik olimpiáján vesz részt. 

Nagyon hektikus meccs volt, örülök neki, hogy a harmadik negyed után tudtunk még egyet váltani. Ez a szív diadala volt, a csoportmeccseken nem tudtuk azt a teljesítményt nyújtani, amit mi és mások is elvárnak tőlünk, de a mai alapján megérdemelten tudtunk az elődöntőbe jutni."

Jansik Szilárd, aki az utolsó percben megnyerhette volna a meccset, de a kapusba lőtte a ziccert. 

Érzelmi hullámvasúton vagyok. A végén eldönthettem volna a mérkőzést, de nagyon örülök, hogy megmentett a csapat. Ezért vagyunk nagybetűs csapat, mert ha valaki hibázik, akkor a másik ki fogja javítani a hibáját. És ez fog minket végig előre repíteni. A csoportban voltak hullámvölgyek, hullámhegyek, de akkor kell igazán teljesíteni, ha már kieséses szakasz van.

VOGEL Soma
Vogel Soma kapus a mérkőzés végén 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

Zalánki Gergő, a Pro Recco játékosa azzal kezdte, hogy nehéz volt neki csapattársai ellen vízbe szállni.

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Persze örülök nagyon, de nem volt ez nekem egy egyszerű mérkőzés, mert olyanok ellen kellett játszani, akiket nagyon szeretek. Az olaszokkal úgy voltam, hogy elkerülném őket a személyes kapcsolat miatt. Óriási tűzzel játszottak a négyperces után, de a végére elfáradtak, a mínusz egy ember a mostani vízilabdában elég nagy hátrány. Nekünk meg az hátrány, hogy a horvátok már hat és félórája végeztek, és mire elindulunk innen, ők már ágyban lesznek.

A magyarok a pénteki elődöntőben a világbajnoki címvédő horvátokkal találkoznak.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán posztolt egy videót a mérkőzést követően:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában