Olvasó

2013.06.17. 06:32

Elballagtak a ráckeresztúri iskolások

Ráckeresztúron, mint az ország sok más iskolájában, június 15-én ballagók, tanárok, diákok készültek erre a megismételhetetlen napra.

Herkli Antal

A verőfényes délelőttön kis és nagyobb diákokkal telt meg a sportcsarnok kézilabdapályája.

Iskolatársak, szülők, barátok, virágcsokrok, könyvjutalmak, falu diákja elismerő oklevél plakett, végtelen öröm, dicséretek sokasága, zsongás, lebegés övezte a búcsú napját.

A két nyolcadikos osztály, az iskola zászlajával, az előző évek búcsúszalagjaival felszalagozva vonult végig a falun harsogva énekelték:

„Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus,

Rajta ifjak útra fel! Innen el kell válnunk.”

Annak rendje, módja szerint a hetedikesek tarisznyát akasztottak a ballagó társaik nyakába, pogácsával, fillérekkel, az iskola földjével, a tanárok és osztálytársak neveivel. Hogy a bennlevők mindig emlékeztessenek a gondoskodásra, az együvé tartozásra.

Kérdeztem egy ballagó lányt az elválásról az iskolától és a diáktársaktól. Fátyolos szemmel csak annyit mondott: - Nehéz a lelkem szomorú a szívem sajnálom, hogy vége.
Kitűnő tanuló volt, neki kezdődik egy újabb megmérettetés, próbatétel, újabb helytállás és a visszaemlékezések sokasága.

A Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Gergics Mihályné köszöntötte a ballagókat, és sommázta a nyolc esztendőt, eredményeivel, szép és kevésbé eredményes napjaival együtt.

Ráckeresztúr polgármestere Dr. Szentes - Mabda Katalin az önkormányzat nevében köszöntötte a végzősöket. Minden ballagó egy 2013 évszámmal gravírozott tollat kapott emlékbe.

Két nyolcadikos a Falunk diákja lett. A méltató gondolatokat Dr. Hekman Tibor jegyző mondta el. A polgármester asszony és Dienes Gábor alpolgármester adták át az ünnepelteknek az elismerő relikviákat.

A Falunk diákja kitüntető cím egy díszes oklevélből, pénzjutalomból, egy emlékplakettből áll, valamint a kitüntetett diákot az iskola igazgatója a kitüntetettek nyilvántartásába véteti. A kitüntető címet Horváth Patrícia, Sólyom Ildikó kapta.

Az elsőtől a nyolcadik osztályig sok – sok kiváló, kitűnő tanuló név szerint meg lett dicsérve, könyvvel megjutalmazva.

Ballagás után, évzáróval folytatódott az ünnepség, ahol az iskola igazgatója, Gergics Mihályné összegezte az elmúlt 2012 – 2013 tanévnek tanulmányi, és sporteredményeit. Így egy csokorba fogva és hallva, büszkék lehetünk Keresztúr általános iskolájára, annak diákjaira, felkészítő és nevelő tanáraira, a segítő önkormányzatára, és mindazokra, akik eme kimagasló eredményeknek segítői voltak.

És most a gyerekek eredményei:

Az első osztályosok közül egy tanuló az Országos Mozaik Tanulmányi versenyen környezetismeret tantárgyból 5. helyezést ért el.

Az Apáczai Kiadó szervezésében komplex tanulmányi versenyen 3 csapatunk is eredményesen szerepelt.

Körzeti rajzversenyen 1-3. helyezéseket értek el alsós diákjaink.

Vigyázz! Kész! Pénz! Országos versenyen 4-es csapatunk 3. helyezést ért el.

Területi környezetismereti versenyen egy 4-es csapatunk az első helyen végzett.

A felsősök is számos versenyen vettek részt: nyelvi, történelmi, anyanyelvi, mesemondó, levelezős versenyeken. Egyik szép siker: egész tanév során zajló körzeti környezetvédelmi versenyen az egyik 4 fős csapatunk első helyen végzett, jutalmuk egy nyári táborozás.

Énekkarosaink a megyei népdaléneklési versenyen arany minősítést kaptak.

A számos szép sporteredmény közül csak a legjobbakat említve: játékos sportverseny, országos elődöntő 2. helyezés, atlétika megyei versenyen több egyéni és csapat 1. helyezés különböző korcsoportokban – sorolta a gyerekek eredményeit az igazgató, majd a kitűnő tanulóknak gratulált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!