Munkahelyvédelem

2024.03.27. 22:58

Tovább szigorítaná a vendégmunkások alkalmazását a kormány

A Miniszterelnöki Kabinetiroda indoklása szerint a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog.

MW

A műszerfalak beszerelését végzik a 4 milliomodik Esztergomban gyártott autó alkalmából tartott sajtóbejáráson az esztergomi Suzuki-gyárban 2024. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Tovább szigorítaná a kormány a vendégmunkások alkalmazását – derül ki egy, a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezetből. A Miniszterelnöki Kabinetiroda indoklása szerint a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog. Magyarországon a magyar munkahelyek első helyen a magyarokat illetik meg – szögezték le. A javasolt szigorítás szerint 

a kormány megtiltaná a vendégmunkások foglalkoztatását az állami intézményeknél és állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál.

Azonban ezen foglalkoztatási tilalom alól az érintett állami tulajdonban lévő gazdasági társaság esetében a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomos indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést.

A kormány idén már tett lépéseket a magyar munkaerő és a magyar munkahelyek megvédése érdekében: 

létrehozott egy listát, amely meghatározza mindazon munkaköröket, amelyek esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki.

A kormány döntése szerint így mintegy 300 foglalkozás esetében zárták ki a vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel érkező, harmadik országbeli állampolgárokat.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában