Ukrán válság

2024.06.01. 09:10

Zelenszkij: az oroszok nevetnek rajtunk a nyugati fegyverhasználati korlátozások miatt

829. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 72. ukrán gépesített dandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai donyecki régióban húzódó front közelében 2024. március 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Fotó: Olga Kovalova

Zelenszkij: az oroszok nevetnek rajtunk a nyugati fegyverhasználati korlátozások miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés "nevet" az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Zelenszkij a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a békében élő nyugati országoknak "más prioritásaik" vannak, és "érthető módon nem osztják" Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait.

Az elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét.

Zelenszkij bírálta, hogy a nyugati országok korlátozzák az általuk szállított fegyverek oroszországi bevetését. "Teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereink, de csak nézhetjük a gyilkosokat, a terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk őket, de nem tudjuk őket elérni" - fogalmazott az ukrán államfő.

A The Guardian felidézi, hogy Joe Biden amerikai elnök röviddel az interjú elkészítése után valamelyest enyhítette az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének tilalmát, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma változatlanul érvényes.

Zelenszkij az interjúban kijelentette: az ellenkező értelmű hírekkel szemben Nagy-Britannia sem adott "száz százalékos hozzájárulást" ahhoz, hogy Ukrajna orosz területeken lévő célpontok ellen használhassa a brit fegyvereket.

Az ukrán elnök szerint "a Fehér Ház köntörfalazása emberéletekbe került".

Hozzátette: továbbra sem érkezik elégséges mennyiségű amerikai fegyverzet ahhoz, hogy újabb ukrán dandárokat lehessen felszerelni az északkeleti országrészben előrenyomuló orosz alakulatok visszaszorítására.

Zelenszkij hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "senki nem vádol senkit, ott tartunk, ahol tartunk, harcolunk, és mindennap meg kell találnunk a kiutat az adott helyzetből".

Lőgyakorlatot tart az orosz tengeri flotta

A Fekete-tenger vizein Novorosszijszkban tart gyakorlatot az orosz haditengerészeti flotta - közölte a városvezetés újságírókkal. A RIA Novoszty tájékoztatása szerint a környékbeli lakosságot már korábban figyelmeztették a gyakorlatra.

Két ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelmi erők ma reggel megsemmisítettek két ukrán drónt a belgorodi terület felett - közölte a védelmi minisztérium.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint éjszaka a légvédelmi rendszerek lelőtték a légi célpontokat, amint azok megközelítették a regionális központot. Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg.

Belgorodban és a belgorodi kerületben kétszer volt légiriadó, 00:25-kor és 08:03-kor.

Az USA felléphet kínai cégek és bankok ellen az orosz háborús támogatás miatt

„Lesznek olyan lépések, amelyeket nem csak az USA, hanem más országok is megtesznek, jelezve nemtetszésünket azzal kapcsolatban, amit Kína az ukrajnai hadszíntéren Oroszországgal való kapcsolatában tenni igyekszik” - mondta Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes újságíróknak.

Lengyelország fokozza légtérbiztonságát

Lengyel és szövetséges repülőgépek aktív jelenléte várható a lengyel légtérben. Ezért a lakosokat a zajszint növekedésére figyelmeztették, különösen az ország dél-keleti részén. 

Minden szükséges eljárást aktiváltak a lengyel légtér biztonsága érdekében, és a lengyel védelmi minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet

 - írták a közleményben, melyet a Nexta tett közzé.

Energetikai létesítményeket támadtak az oroszok

Az oroszok nagy erejű csapást mértek Ukrajnára: 53 rakétát lőttek ki, 35-öt lőttek le. Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad és Ivano-Frankivszk régiókban lévő energetikai létesítményeket találtak el.

Norvég tengeri védelem

Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Store emlékeztetett arra, hogy országa az Egyesült Királysággal együtt egy Tengerészeti Képesség-koalíciót vezet, amelynek célja, hogy Ukrajnának mindent biztosítson, amire szüksége van a tengeri védelemhez.

Több mint 13 500-an érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6453-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7088-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Svéd adomány

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson az ukrán-skandináv csúcstalálkozón pontosította, hogy az országától nemrég bejelentett segítség a légvédelmi képességekre összpontosul. Konkrétan két radaros megfigyelő repülőgépet, valamint tüzérségi lőszert és páncélozott járműveket foglal magában.

Öt megállapodás született

Ukrajna öt biztonsági megállapodást írt alá az északi országokkal.
„A megállapodások meghatározzák a katonai segítség mértékét: csak idén az öt megállapodásban 6 milliárd euró értékű katonai segítség áll rendelkezésünkre, ami jelentős. Széles körű védelmi együttműködésünk is dokumentált, ami fontos, hogy közös fegyver- és felszerelésgyártást is magában foglal” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az ukrán-skandináv csúcstalálkozón a résztvevők megvitatták az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások júniusi megkezdésének fontosságát, a washingtoni NATO-csúcsra, valamint a globális békecsúcsra való felkészülést is. 

Célkeresztben az orosz repülők

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszországnak most megvannak a képességei a háború kiterjesztésére és az ukrán városok és falvak elleni támadások fokozására. 
„Mindent meg kell tennünk az orosz harci repülőgépek megsemmisítése érdekében, ahogyan már az orosz hadihajókat is megsemmisítjük a Fekete-tengeren. Ehhez a Patriot légvédelmi rendszerekre van szükségünk” – mondta az ukrán államfő.

Skandináv csúcstalálkozó

Védelmi együttműködésről, katonai segítségnyújtásról, a légvédelem megerősítéséről, Ukrajna euro-atlanti integrációjáról, valamint a békecsúcs előkészületeiről tárgyaltak a harmadik ukrán-skandináv csúcstalálkozó résztvevői Stockholmban. 

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 6453 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7088 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában