Nincs meglepetés

2 órája

A magyarok többsége nemet mond Ursula von der Leyenre

A Nézőpont Intézet felméréséből kiderül, hogy a válaszadók többsége elutasítja az EB jelenlegi elnökét - ismerteti a Magyar Nemzet.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

A magyar képviselőknek nem kellene támogatniuk Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnökének újbóli megválasztását a magyar választók abszolút többsége (51 százalék) szerint, mindössze csupán negyedük (26 százalék) helyesli a folytatás megszavazását 

tájékoztatta a lapot a Nézőpont Intézet. Mint közölték, az EB jelenlegi elnökének elutasítottsága nem meglepetés, mivel számos, hazánknak kedvezőtlen döntést hozott, a magyar kormánnyal ellentétes álláspontot képvisel a háború, a migráció és a gender kérdésében. Ezenkívül a magyar kormányfő békemissziójára válaszul bizottsági bojkottot hirdetett a magyar soros elnökséggel szemben – emlékeztettek.

A magyarok többsége nem kér az Európai Bizottság jelenlegi elnökéből

Hangsúlyozták:

Orbán Viktor miniszterelnök Von der Leyen jelölése ellen szavazott az Európai Tanácsban, ami összhangban állt a kormánypárti magyarok többségi véleményével.

A Fideszre voksolók négyötöde (79 százalék) szerint nem szabadna megszavazni az EB jelenlegi elnökének újraválasztását, amit csupán hat százalékuk támogatott. A Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak többsége (52 százalék) szintén ellenzi Von der Leyen támogatását, ugyanakkor a szavazótáborok közül a legnagyobb arányban, 37 százalékuk nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

A baloldali ellenzék soraiban a Tisza Pártot állíthatja a legnagyobb dilemma elé a szavazás a bizottság elnökéről. Az Európai Néppárthoz csatlakozó pártnak választania kell a képviselőcsoporthoz való lojalitás és a bizottság eddigi vezetését leváltani akaró, többségi magyar álláspont képviselete között. Ráadásul Magyar Péter szimpatizánsainak kevesebb mint fele (49 százalék) támogatná Von der Leyen újraválasztását, ötödük elutasítaná (19 százalék), harmaduknak nincs véleménye a kérdésben (32 százalék).

A Demokratikus Koalíció képviselői ezzel szemben könnyebb helyzetben lehetnek, mivel szavazóik többsége kiállna Von der Leyen újraválasztása mellett.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy a két baloldali erő, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködésének kezdete lesz Ursula von der Leyen megválasztása a csütörtöki szavazáson

– mutatott rá a Nézőpont Intézet.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Az Osztrák Szabadságpárt elnöke keményen nekiment Ursula von der Leyennek

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felszólította az osztrák szövetségi kormányt, hogy ítélje el azt a politikát, amelyet Ursula von der Leyen Magyarország ellen folytat. Von der Leyen ugyanis bojkottálni akarja a soros uniós elnökséget – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Herbert Kickl, az FPÖ elnöke szerint a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) európai parlamenti képviselőinek Ursula von der Leyen újraválasztása ellen kellene szavazniuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában