Készülődés az újabb tanévre

2 órája

A tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek – közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

MW

Az iskolák eddig több mint 11,8 millió tankönyvet rendeltek

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Maruzsa Zoltán az Alföldi Nyomdában tett látogatása során azt mondta, 

az iskolák eddig több mint 11,8 millió tankönyvet rendeltek, a szeptemberi pótrendelésben várhatóan még további egymillióra lesz igény.

A csaknem 13 millió tankönyv és munkafüzet elkészítésére 15 milliárd forintot fordít a kormány; a köznevelésben és a szakképzésben tanulók ezúttal is ingyenesen jutnak hozzá az államilag gyártott tankönyvekhez, a kormány ezzel is csökkenti a családok terheit – fűzte hozzá.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a választék jelentős, a 2024/2025-ös tanév köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékén 42 kiadó 2278 taneszköze szerepel, ami annak is köszönhető, hogy az Oktatási Hivatal idén is 198 új kiadványt készített el, ebből 45 új okostankönyv.

Maruzsa Zoltán kitért arra, hogy az eddig megrendelt mennyiség 83 százaléka (9,8 millió) állami kiadású tankönyv, amelyek világszínvonalú nyomdai technológia alkalmazásával készültek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) és az Alföldi Nyomda együttműködésében.

Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója hozzátette: a mintegy 700 tankönyvcímmel elkészült csaknem tízmillió tankönyvet a jövő hét végére a raktárjaikba szállítják.

Az 5200 tonna súlyú, 9100 raklapnyi tankönyvet, amelyekből 1,2 millió diák tanul majd, augusztus 1-jétől kezdik el kiszállítani 4100 iskolába.

A KELLO igazgatója is megerősítette: az iskolakezdésre valamennyi tankönyv az iskolákban lesz. A pótrendeléseket augusztus 21. és szeptember 15. között adhatják le az iskolák, azok kiszállítása szeptember második felében történik – tette hozzá.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a nyomda 2020-ban állami kézbe került: a részvények csaknem 100 százalékát megvásárolta az állam, csupán egy-egy részvény maradt a református egyház, illetve Debrecen város tulajdonában, utalva az üzem történelmi gyökereire.

Az Alföldi Nyomda ma Magyarország legnagyobb könyv- és tankönyvgyára - emelte ki a vezérigazgató.

A történelmi gyökerekre utalva Pósán László (Fidesz) országgyűlés képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke felidézte, hogy a debreceni Református Kollégium volt az anyanyelvi oktatás megteremtője Magyarországon, az ország iskolája, az 1561-ban alapított Alföldi Nyomda pedig a „tudás terjesztője”.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, minőségi oktatás nem képzelhető el minőségi tankönyvek nélkül. Az Alföldi Nyomdában évente gyártott több mint 25 millió könyv 30-40 százaléka tankönyv – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában