Illegális bevándorlás

1 órája

Afrikában óriási népességrobbanás zajlik, tovább nőhet a migrációs nyomás

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy „Afrikában óriási népességrobbanás zajlik, ami valószínűleg folytatódni fog, a terület népességmegtartó képessége pedig gyenge, így jelentős számú migráns indul Európa felé.”

MW

A spanyol Vöröskereszt munkatársai illegális bevándorlókat látnak el a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Ramon De La Rocha

Bakondi György a műsorban elmondta:

Afrikában óriási népességrobbanás zajlik, ami valószínűleg folytatódni fog, a terület népességmegtartó képessége pedig gyenge, így jelentős számú migráns indul Európa felé. A balkáni útvonalon inkább „a szigetekre” nehezedik nagy nyomás, nem annyira a zöld határra.

Amíg a szerb rendőrség hatékony, addig inkább Románia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország felé fordulnak a migránsok, és úgy tűnik, a korábban a magyar határ közelében tevékenykedő afgán embercsempész bandák is áttelepültek a régió más területeire.

A magyar határon mintegy 2000 illegális belépőt és 38 embercsempészt fogtak el, ami az utóbbi éveknél alacsonyabb, bár jóval meghaladja a 2015 előtti adatokat

 – tette hozzá.

A miniszterelnök főtanácsadója beszélt arról is: az EU kiemelt célja, hogy biztonságot és jólétet nyújtson polgárainak, ám a „kártékony” migrációs politika, illetve a háború és „elhibázott” szankciók hatására „bonyolult közbiztonsági helyzet alakult ki Európa-szerte”. E miatt egyre több szavazó támogatja azokat a pártokat, amelyek változást szeretnének a migrációs politikában, s az emberek várják a béketárgyalásokat.

A magyar kormány és a miniszterelnök a béke érdekében tett erőfeszítések fontosságára hívta fel a figyelmet. A fronton nincs megoldás, tűzszünetre van szükség 

– emelte ki Bakondi György.

Az Európai Parlamentben (EP) a néppárt, a szocialista, liberális és zöld pártok nem változtatnak az illegális migráció kezelésén. Az EP-frakciók megalakulása után derül ki, milyen lehetőségek lesznek a valós lakossági igények markánsabb megfogalmazására, hogy újra erősebb legyen az unióban a biztonság, a jólét, és ezáltal maga Európa – tette hozzá.

Giorgia Meloni: az illegális bevándorlók a jogszerűen érkezők ellenségei

Súlyos problémának nevezte az illegális migrációt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a líbiai fővárosban, Tripoliban szerdán rendezett földközi-tengeri migrációs fórumon tartott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy „az illegális bevándorlók a jogszerűen érkező bevándorlók ellenségei”.

Az utóbbi években nem engedhettünk be sok jogszerűen érkező bevándorlót Olaszországba, mert túl sok illegális migránsunk volt. Bűnszervezetek próbálnak arról dönteni, kinek van joga az országunkba jönni, s kinek nincs

– húzta alá Meloni.

DÉBY ITNO, Mahamat Idriss; DBEIBAH, Abdulhamid Mohammed; MELONI, Giorgia
Mahamat Déby Itno csádi államfő, Abdul-Hamid Dbeibah ügyvivő líbiai kormányfő és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Tripoliban rendezett földközi-tengeri migrációs fórumon
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

„Kormányom rendeleteket fogadott el a legális bevándorlókra vonatkozó kvótákra az elkövetkező három évre, különösen azokból az országokból, amelyek segítenek nekünk az embercsempészek elleni küzdelemben. Úgy gondolom, mindenki láthatja, hogy a Földközi-tenger elsőbbséget élvez ennek az olasz kormánynak. Ez az oka annak is, hogy az utóbbi két évben jelentősen javítottuk az együttműködést a különböző frontokon” – hangoztatta az olasz kormányfő.

„Átfogó megközelítésre van szükség ahhoz, hogy a problémát komolyan kezelni tudjuk. Olaszország intenzíven dolgozik ezen, különösen multilaterális szinten. Az első beavatkozási irány az embercsempészek elleni küzdelem. Az ENSZ adatai szerint a világ egyik legbefolyásosabb embercsempész-hálózatáról van szó” – emelte ki Meloni.

„Vannak emberek, akik a gyengék kétségbeesettségével keresnek sok pénzt. Ezt pedig nem hagyhatjuk” – mondta Meloni.

Ahmed Hasáni tunéziai miniszterelnök a konferencián az európai országoknak a szubszaharai régió felőli illegális bevándorlás megfékezését szolgáló finanszírozásának növelését sürgette nemcsak hazája, hanem a térség többi állama javára.

Idén eddig több mint 26 ezer illegális bevándorlót regisztráltak Olaszországban,

a múlt év azonos időszakában számuk meghaladta a 67 ezret, ami több mint 60 százalékos csökkenést jelent 2023-hoz képest az olasz belügyminisztérium szerint. A legtöbb menedékkérő Bangladesből, Szíriából, illetve Tunéziából származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában