Merénylet

1 órája

Donald Trump első ízben jelent meg nyilvánosan a támadás óta

Megjelent az amerikai republikánus párt elnökjelöltet választó gyűlésén hétfő este Donald Trump volt elnök, aki ellen két nappal korábban merényletet követtek el, de csak könnyebben sebesült meg.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölõ országos gyűlésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Allison Dinner

A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukee-ban tartott kongresszusra, ahol ujjongva fogadták a hívei .   

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, akinek azonban szerencsére csak a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.   

Trump hívei most az összetartás és a közös küzdelem jeleként öklüket a magasba tartva üdvözölték a volt elnököt, aki a merénylet után ugyanezzel a mozdulattal hagyta el a helyszínt.

A gyűlésen nem sokkal korábban már hivatalosan is döntöttek arról, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.   

Donald Trump várhatóan csütörtöki beszédében fogadja el hivatalosan az elnökjelöltséget. Demokrata választási ellenfele a mostani állás szerint Joe Biden jelenlegi elnök lesz.

Joe Biden: hiba volt a célkereszt szó használata

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy hiba volt nemrégiben célkeresztről beszélnie elnökjelölti riválisával, a republikánus Donald Trumppal kapcsolatban, aki ellen az elmúlt hétvégén merényletet kíséreltek meg.

Az NBC televíziónak adott interjúban mindazonáltal Biden hozzátette, hogy a múlt hét elején használt kifejezéssel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy Trump cselekedeteit szoros figyelemmel kell követni.   

„Hiba volt kimondani ezt a szót – ismerte el az elnök. – Azt akartam jelezni vele, hogy összpontosítani kell arra, amit tesz. (...) Korábban nem én nem voltam hajlandó elfogadni a választási eredményt” – fűzte hozzá.

Joe Biden kijelentette, hogy biztonságban érzi magát az elnökök testi épségére felügyelő titkosszolgálat védelmében annak ellenére, hogy a merénylet miatt a testületet bírálatok érték. A szolgálatot vezető Kimberly Cheatle nem sokkal korábban leszögezte, hogy teljes mértékben együttműködnek a támadás körülményeit vizsgáló független eljárásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában