Út a béke felé

2 órája

A háború lezárásának lehetőségéről is egyeztetett Donald Trump és Volodimir Zelenszkij (videó)

Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án

Fotó: Justin Lane

Donald Trump, a Truth Social közösségi médiaoldalán megjelent közleményében "nagyon jó" telefonhívásnak minősítette kettőjük beszélgetését.

„Kifejezetten jó telefonbeszélgetést folytattunk Zelenszkijjel” – fogalmazott közösségi oldalán Donald Trump. 

Nagyra értékelem, hogy Zelenszkij felém fordult, mert én, mint az önök következő elnöke, békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletet követelt és számtalan ártatlan családot pusztított el. Mindkét fél képes lesz összefogni és olyan megállapodást kötni, amely véget vet az erőszaknak és megnyitja az utat a jólét felé 

– írta a korábbi amerikai elnök.

Az ukrajnai béke lehetőségéről közölte: "a két oldal képes lesz arra, hogy összeüljön és kitárgyaljon egy megállapodást, amely véget vet az erőszaknak és lefekteti az utat a jólét felé".

Donald Trump közlése szerint a beszélgetést az ukrán államfő kezdeményezte. 

Megismételte korábban többször hangoztatott ígéretét, hogy az Egyesült Államok elnökeként lezárná a háborút, amely sok életet követelt és számtalan család életét tette tönkre.   

A republikánus elnökjelölt beszámolt arról is, hogy Volodimir Zelenszkij elítélte az múlt szombaton ellene végrehajtott merényletkísérletet.   

Volodimir Zelenszkij közösségi médiában közzétett beszámolója szerint szó volt annak fontosságáról, hogy Ukrajna megsegítését kétpárti, valamint kongresszusi és szenátusi támogatás övezze az Egyesült Államokban.   

Az ukrán elnök azt is közölte, hogy gratulált Donald Trumpnak az elnökjelöltséghez, valamint azt, hogy megállapodtak egy későbbi személyes találkozóban.

Tűzoltóautók sorfala mellett kísérték utolsó útjára az életét vesztő korábbi tűzoltóparancsnokot

Tűzoltóautók sorfala mellett kísérték utolsó útjára pénteken Corey Comperatore-t, a Donald Trump elleni merényletben életét vesztő egykori tűzoltóparancsnokot Pennsylvania állambeli szülőhelyén.

Az 52 éves korábbi tűzoltó templomi gyászszertartását szűk családi körben tartották, majd a koporsót tűzoltóautón vitték végső nyughelyére Freeport városában, amit már több mint száz, a körzet tűzoltóságairól érkezett jármű kísért.   

Corey Comperatore-t Donald Trump Butlerben tartott választási gyűlésén találta el az a lövedék, amit a merénylő a volt elnöknek és elnökjelöltnek szánt.

A volt tűzoltó, republikánus szavazóként vett részt a Butlerben tartott választási gyűlésen és - a beszámolók szerint -, amikor a lövések eldördültek családját testével védte a golyótól, amely eltalálta.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában