Közel-keleti konfliktus

2024.07.10. 13:05

Izraeli védelmi miniszter: a Hamász fegyvereseinek 60 százaléka halott vagy sebesült

Az izraeli–palesztin háború 278. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli támadások miatt otthonukból kimenekített palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz vidámparkja területén 2024. július 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Hezbollah-vezető: a Hamász „az ellenállás tengelye” egészének nevében tárgyal

A radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet az úgynevezett „ellenállás tengelye” egészének nevében tárgyal Izraellel, és megállapodás esetén a Hezbollah libanoni milícia is fel fog hagyni műveleteivel külön egyeztetések hiányában is – jelentette ki szerdán Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője.

Az Izrael és az Egyesült államok közel-keleti befolyása ellen alakult „ellenállás tengelyét” Irán támogatta csoportok alkotják a térségben, így Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában.

Naszrallah figyelmeztetett, hogy a Hezbollah „készen áll” és „nem tart a háborútól”, s egyben az Izraellel ellen indított egyre nagyobb rakéta- és dróncsapásokra utalt.

A Hamász a saját, a palesztin frakciók és az ellenállás tengelye egészének nevében tárgyal. Amit a Hamász elfogad, azt mi mindannyian elfogadjuk

– hangoztatta televízióban közvetített beszédében Naszrallah egy olyan műsorban, amelyben a milícia egyik magas rangú tagjának megölését gyászolták. Kedden izraeli csapás végzett Jasszer Nimr Karnabassal, Naszrallah korábbi testőrével Szíriában.

NASZRALLAH, Haszan
Szajed Haszan Naszralláh sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Al-Manar televízió

A Hezbollah az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah állásait egyebek között Dél-Libanonban is. A kölcsönös támadások miatt izraeliek és libanoniak tízezrei voltak kénytelenek elhagyni a határtérségben lévő otthonaikat.

UNRWA: a Gázai övezetben működő ENSZ-iskolák kétharmadában kár keletkezett

Az ENSZ segélyszervezete által a Gázai övezetben működtetett iskolák kétharmadában kár keletkezett a háború kilenc hónappal ezelőtti kezdete óta – közölte szerdán az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA).

Néhány iskolát lebombáztak, sok súlyosan megrongálódott 

– közölte az X-en Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója.

Az iskolák a remény és biztonságos tanulás helyett túlzsúfolt menedékhelyekké, a halál és a nyomor helyszíneivé váltak a gyerekek számára

– írta Lazzarini. 

Csak az elmúlt négy nap során négy iskolát ért támadás 

– tette hozzá.

Az ügynökség adatai szerint a háború október 7-i kezdete előtt összesen 284 iskolát működtettek a Gázai övezetben.

Kilenc hónapja nézzük, hogyan folytatódnak a könyörtelen, véget nem érő gyilkosságok, a pusztítás és a kétségbeesés. Gáza nem gyermekeknek való hely

– hangsúlyozta az igazgató, azonnali tűzszünetre szólítva a feleket. 

A nemzetközi humanitárius jog égbekiáltó figyelmen kívül hagyása nem válhat új normává

– emelte ki.

Berlinben a német külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az iskolákban védelmet kereső civilek megölését. 

Az izraeli hadsereg iskolák elleni ismételt támadásainak véget kell vetni és azokat mihamarabb ki kell vizsgálni

– írták az X-en.

Az izraeli támadások miatt otthonukból kimenekített palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz vidámparkja területén 2024. július 9-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás:  MTI/EPA

Izraeli védelmi miniszter: a Hamász fegyvereseinek hatvan százaléka halott vagy sebesült

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg (IDF) megölte vagy megsebesítette az Hamász iszlamista terrorszervezet fegyvereseinek hatvan százalékát a Gázai övezetben.

A miniszter január végén azt közölte, hogy a Gázai övezetben a Hamász terroristáinak legalább fele már meghalt vagy megsebesült. „Felszámoltuk a Hamász huszonnégy zászlóalját, vagy túlnyomó többségüket” – hangsúlyozta Galant az izraeli parlamentben szerdán.

Az IDF parancsnokai szerint a Hamász zászlóaljai, mint katonai alakulatok valóban megszűntek – vagyis az iszlamista seregnek nincs lehetősége nagy és szervezett támadást indítani az IDF erői ellen több tucat, vagy több száz harcossal, vagy átlépni a határon a szomszédos izraeli településekre.

Ennek hiányában a Hamász fő tevékenysége jelenleg a kis csoportos vagy egyéni harc az izraeli katonák ellen, a zászlóaljak helyreállítása azokon a helyeken, ahonnan az IDF kivonult, és a polgári kormányzás megújítása Gáza kétmillió lakosa felett.

Galant a kneszetben megerősítette a keddi bejelentést, miszerint egy hónap múlva megkezdik az ultraortodoxok behívását a hadseregbe. „A július-augusztusi toborzásban körülbelül háromezer behívót küldünk ki. Nem összetűzéseket, hanem sikereket próbálunk elérni ebben a folyamatban” – közölte a védelmi miniszter, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a jogegyenlőség és a egységes közteherviselés érdekében az ultraortodoxoknak is szolgálniuk kell az izraeli hadseregben.

Azért tesszük, hogy javítsuk az IDF működését, amelynek katonákra van szüksége. Ez valós igény. Célunk, hogy egyre több ultraortodoxot vonjunk be az IDF-be. Nem a konfrontáció vagy a megosztottság az érdekünk

– tette hozzá.

A kneszet ülése közben az épület előtt az október 7-én az övezetbe hurcoltak családtagjai magukat ketrecbe zárva követelték a túszalku és a tűzszünet aláírását, szeretteik kiszabadítását.

„Lépj be te is a ketrecekbe, és érezd, miként érzik magukat az elraboltjaink. Nem bírják tovább, haldokolnak” – kérte a politikusoktól az egyik túsz testvére. Az ellenzéki Van Jövő párt egyik képviselője felhívását követve csatlakozott hozzá. „Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy jusson egyezségre a lehető leggyorsabban, és hozza vissza azokat, akiket még lehet” – kérték a hozzátartozók.

Közben az IDF arra szólította fel az övezet északi részén fekvő Gázaváros összes lakóját, hogy vándoroljanak délre, Deir al-Balah területére, mert hadműveleteket folytatnak a városban.

Az IDF szóvivői szerdán újabb, 21 éves izraeli kommandós katona halálát jelentették be, aki kedden az övezet közepén esett el tűzharcban. Ezzel 327-re emelkedett a gázai szárazföldi harcokban tavaly október óta elesett izraeli katonák száma.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában