Közel-keleti konfliktus

2024.07.09. 13:25

Sok halottja és sérültje van egy iskolát ért támadásnak Gázában

Az izraeli–palesztin háború 277. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A pusztítás nyomait nézik palesztinok, miután egy menekülteket elszállásoló egykori iskolát ért találat egy izraeli légitámadásban a Gázai övezetben fekvő Nuszeirát menekülttáborban 2024. július 6-án. A támadásban legkevesebb 16 palesztin életét vesztette

Forrás: MTI/AP

Fotó: Saher Alghorra

Hamász: sok halottja és sérültje van egy iskolát ért támadásnak Gázában

Legkevesebb huszonkilencen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy iskola épületegyüttesét ért támadásban a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisztól keletre kedden a Hamász közlése szerint.

A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint

 az izraeli támadás áldozatainak többsége nő és gyermek.

 A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.

A Hamász jelentése szerint a Nuszeirat menekülttábort érte a légicsapás. Az áldozatok közül tizenheten családtagok voltak; tízen gyermekek és tizenévesek, valamint egy másfél éves kislány és három nő.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy vadászrepülőgépekkel támadták meg a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristáit, "miközben terrorista tevékenységet folytattak egy iskolakomplexumban Nuszeirat térségében, melyet a terrorizmus elleni pajzsként használtak".

A katonai szóvivő hangsúlyozta, precíziós fegyvereket alkalmaztak annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a civilek kitettségét.

A Palesztin Vörös Félhold azt közölte, hogy palesztinok tucatjai haltak meg és sérültek meg egy izraeli légicsapásban a lakóhelyükről menekülni kényszerültek sátrai elleni támadásban egy iskola közelében, Hán-Junisz térségében. Az ő értesülésük szerint 25 ember vesztette életét.

Két izraelit megölt egy libanoni rakéta

Két izraelit, egy férfit és egy nőt megölt egy Libanonból Észak-Izraelre kilőtt rakéta a Golán-fennsíkon kedden - jelentette az izraeli mentőszolgálat

A libanoni síita Hezbollah milícia rakétája egy autót talált el, amely a Golán-fennsík Nafah nevű kereszteződésénél haladt. A Hezbollah magára vállalta több tucat rakéta indítását kedden, állításuk szerint a Nafah nevű katonai bázist vették célba a Golánon.

A Golán-fennsík helyi hatósága arra utasította a fennsík északi részén élőket, hogy "a hadsereg utasításainak megfelelően" további értesítésig tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, és kerüljék a gyülekezést.

A Hezbollah közölte, hogy rakétatámadásuk válasz volt Jasszer Nimr Karnabasnak, a szervezetet vezető Haszan Naszrallah sejk korábbi testőrének a megölésére. Karnabas embereknek és fegyvereknek Szíriából Libanonba, a Hezbollahhoz szállításáért felelős egységben dolgozott. Állításuk szerint az izraeli hadsereg (IDF) a szíriai Bejrút-Damaszkusz autópályán likvidálta.

Az IDF jelentése szerint mintegy negyven libanoni rakétát észleltek, legkevesebb nyolc helyen tűz ütött ki becsapódásukkor.

A Gáza város keleti részén fekvő Sedzsaija negyedben izraeli katonák lerombolták a Hamász és az Iszlám Dzsihád hat alagútját a legutóbbi, kevesebb mint két hete indított ottani hadműveletben - közölte kedden az IDF. Jelenleg legalább három további alagút feltérképezésén és lebontásán dolgoznak.

Az egyik, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, 2,5 kilométeres alagutat a terrorcsoport vezetése használta. A katonák laptopokat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak benne.

Az IDF decemberben bejelentette, hogy felszámolta Sedzsaijában a terroristák helyi zászlóalját. Áprilisban visszatértek, és az utóbbi napokban ismét rajtaütéseket hajtottak végre az ott tevékenykedő iszlamista fegyveresek ellen.

Sedzsaijában ezúttal több olyan alagutat is felfedeztek, amelyet Izrael felé ástak egy jövendő támadáshoz. Közülük legalább kettő elérte az izraeli határ térségét közvetlenül Nahal Oz kibuccal szemben - jelentette a katonai szóvivő.

A Gázai övezetben található, és az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelete alatt álló orvosi források szerint kedd reggel óta negyvennégy palesztin vesztette életét a Gázai övezetet ért izraeli támadásokban.

Főként az övezet közepén folytatott harcokban haltak meg, a Hamász tájékoztatási minisztériuma szerint közülük tizenheten este vesztették életüket a nuszarati menekülttáborban. A Hamász közleménye szerint a halottak közül tizennégyen nők és gyermekek.

Izraeli légicsapás végzett a Hezbollah-vezető volt testőrével

Izraeli légicsapás végzett kedden Szíriában Haszan Naszrallahnak, a Hezbollah libanoni síita milícia vezetőjének volt testőrével, aki biztonsági források szerint fegyvereket csempészett a szélsőségesek számára.

A Hezbollah részvétnyilvánító közleménye szerint a csapás Jasszer Nimr Karbas járművét érte, bár a férfi szervezeten belül betöltött szerepét nem részletezte.

A szíriai Sám FM rádió úgy tudja, izraeli légicsapás történt Damaszkusz határában a szíriai főváros és Bejrút közötti autópályán. A libanoni LBCI Lebanon News helyi hírportál szerint a járművet ért találat következtében az abban utazó két személy életét vesztette.

Két biztonsági forrás azt állítja, hogy Karbas középvezetői tisztségig küzdötte fel magát a milícia soraiban és egyebek mellett fegyverszállításokért volt felelős.

A Hezbollah az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah állásait egyebek között Dél-Libanonban is. A kölcsönös támadások miatt izraeliek és libanoniak tízezrei voltak kénytelenek elhagyni a határtérségben lévő otthonaikat.

Izraeli buldózer egy izraeli rajtaütés során a ciszjordániai Tulkarem közelében lévő, Nur Samsz menekülttáborban 2024. július 9-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

ENSZ-szakértők: kétségtelen, hogy éhínség áll fenn a Gázai övezetben

Semmi kétség nem lehet már afelől az ENSZ emberi jogi szakértői szerint, hogy a Gázai övezetben éhínség alakult ki, amelynek következtében csecsemők és gyerekek halnak meg.    

Amikor az első kisgyerek meghal alultápláltság és dehidráltság következtében, akkor már kétségbevonhatatlan, hogy éhínség áll fenn

– olvasható az ENSZ szakértőinek keddi közleményében.

A világszervezet emberi jogi tanácsa által kijelölt tíz független szakértő azzal vádolta meg Izraelt, hogy „szándékos és célzott kiéheztető kampányt” folytat a palesztin néppel szemben, ami „a népirtó erőszak egy formája”.

Hozzátették: az izraeli hadsereg által tavaly októberben indított háború kezdete óta legkevesebb 33 palesztin gyerek halt meg alultápláltság miatt. Konkrétan kiemelték egy 13 és egy 9 éves gyerek, illetve egy hat hónapos csecsemő esetét, aki éhezés következtében halt meg Hán-Júniszban és Deir al-Balah településeken a közelmúltban.

„Ezek az esetek azt mutatják, hogy az éhínség átterjedt a Gázai övezet északi részéről a középső és déli térségekbe is” – olvasható a közleményben, amelynek aláírói közt szerepel Michael Fakhri, az ENSZ élelmiszerhez való jogokkal kapcsolatos jelentéstevője is.

Hivatalosan az ENSZ szakértői több meghatározott kritérium, például a kisgyerekek érintettsége és a halálesetek száma alapján hirdethetik ki, hogy egy térségben éhínség áll fenn. A szervezet legutóbbi – június végi – élelmiszerbiztonsági jelentése szerint a Gázai övezetben csaknem félmillió ember helyzete sorolható a legsúlyosabb, szélsőségesen kritikus kategóriába.

Izraeli harckocsik mélyen behatoltak Gázavárosba

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján, ami a Hamász palesztin terrorszervezet szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat – írta helyszíni jelentésében a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Államok által támogatott katari és egyiptomi közvetítők a héten felgyorsították erőfeszítéseiket egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek célja a gázai háború befejezése és az elhurcolt izraeli túszok szabadon bocsátása az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokért cserébe.

Az izraeli harckocsik mélyebbre hatoltak Gázaváros egyes kerületeiben, köztük Sedzsaija, Szabra és Tel al-Hava negyedbe, ahol a lakosok előző nap az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a leghevesebb harcokról számoltak be.

A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről.

A palesztin vörösfélhold közölte, hogy a kiürítési parancsok miatt Gázavárosban nem működik egyetlen orvosi rendelő sem.

A Hamász és szövetségese, az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal és aknavetőtűzzel harcoltak az izraeli erők ellen Tel Al-Hava negyedben, veszteséget okozva az izraeli erőknek.

Az izraeli hadsereg közleményében bejelentette, hogy csapatai folytatják a műveleteket Gázavárosban, miután a hírszerzés a Hamász és az Iszlám Dzsihád jelenlétét jelezte a térségben. Hangsúlyozta: erőik több tucat palesztin harcost tettek harcképtelenné és számos fegyvert találtak.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapások kedden hat embert öltek meg egy gázavárosi házban, kilencet két házban a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeiratban, valamint Deir al-Balah településen, továbbá három embert Rafahban, a Gázai övezet déli szélén.

A Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menkülttáborban egy palesztin csoport elleni izraeli csapás legalább hét embert ölt meg, többségükben gyerekeket – közölték a mentősök.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász ellen az övezetben, miután palesztin szélsőségesek megtámadták Izrael déli részét, és  1200 embert megöltek meg, és mintegy 250 embert elhurcoltak.

A gázai egészségügyi tisztviselők szerint azóta több mint 38 ezer palesztin halt meg az izraeli katonai offenzívában.

Füst száll a magasba egy izraeli rajtaütés során a ciszjordániai Tulkarem közelében lévő, Nur Samsz menekülttáborból 2024. július 9-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Ausztrália különmegbízottat nevezett ki az antiszemitizmus növekedésével szembeni fellépésre

Az ausztrál kormány kedden különmegbízottat nevezett ki, hogy szembeszálljon az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta országszerte tapasztalható antiszemitizmus növekedésével.

Hamarosan hasonló megbízottat neveznek majd ki az ausztráliai iszlamofóbia elleni küzdelemre, és mindketten a társadalmi kohéziót fogják előmozdítani – mondta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a Sydney-i Zsidó Múzeumban újságíróknak.

Az ausztrál miniszterelnök három évre Jillian Segal ügyvédet nevezte ki az antiszemitizmus elleni küzdelem különleges megbízottjává. A megbízott konzultál majd a közösségi csoportokkal, és jelentést tesz a miniszterelnöknek, illetve a multikulturális ügyek miniszterének.

A híradások szerint 700 százalékkal növekedett Ausztráliában az antiszemitizmus a gázai háború októberi kirobbanása után, és még jelenleg 400-500 százalékkal haladja meg a konfliktus előtti szintet. Segal sokkolónak nevezte az ausztráliai antiszemitizmusra vonatkozó statisztikákat.

A beszámolók szerint zsidó tulajdonú üzleteket bojkottálnak és rongálnak meg, valamint zsidó művészeket zárnak ki vagy lehetetlenítenek el a közösségi médiában – mondta Segal.

Sajnos nincs egyetlen válasz az antiszemitizmus örökös problémájára. De ennek a szerepkörnek a létrehozása azt mutatja, hogy a kormány eltökélt a gonosszal való szembenézéssel, és biztosítani akarja, hogy ne erodálódjon a  társadalmunkban meglévő jóság

– tette hozzá a különmegbízott.

„Beszéltem a zsidó közösség tagjaival Ausztrália szerte, akik nem érzik magukat biztonságban, a gyermekeik pedig félve veszik fel az iskolai egyenruhát a fővárosunkban. Ez nem elfogadható. Soha nem fogadható el, és Ausztráliában 2024-ben biztosan nem” – mondta Anthony Albanese kormányfő.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában