Ukrán válság

2024.07.13. 10:31

A fehérorosz elnök utasítást adott az ukrajnai határra küldött erősítés visszavonására

871. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy dróntámadás következtében tűz ütött ki egy olajraktárban a Cimljanszkij kerületben

Forrás: Közösségi média

A fehérorosz elnök utasítást adott az ukrajnai határra küldött erősítés visszavonására

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton a feszültség enyhülésére tekintettel utasítást adott az ukrajnai határra küldött erősítés visszavonására a katonai alakulatok eredeti szolgálati helyére - közölte a BelTa helyi hírügynökség.

"Nincs szükség semmilyen felesleges intézkedésekre" - idézte Lukasenkát a BelTa, aki a déli műveleti régió katonai-biztonsági kérdéseiről egyeztett a nap folyamán.

"Határozott munkánk eredményeként az ukránok a határainkhoz telepített fegyveres erőiket és kiegészítő alakulataikat teljesen visszavonták a fehérorosz-ukrán határtérségből. Mostanra már nincsen semmilyen bonyodalmunk az ukránokkal, s remélem ez így is marad" - tette hozzá.

Lukasenka a fehérorosz hírszerzésre hivatkozva közölte, hogy "a helyzet stabilizálódott a fehérorosz-ukrán határon". "Visszavonták fegyveres erőiket" - húzta alá.

A minszki védelmi tárca június 29-én közölte, hogy Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén a fokozott ukrán dróntevékenység miatt. Andrej Szeverincsik ezredes, a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka az ukrán drónrepülések megsokasodása miatt feszült helyzetről, folyamatos légtérsértésekről és a határon végzett felderítési tevékenységről beszélt akkor.

A fehérorosz elnök ugyanakkor szóvá tette az ország északnyugati határain a szomszédos államoknál tapasztalható katonai aktivitást és provokációkat. "Ott sürgölődés zajlik. Ezért az északnyugati irányban a legényeknek (fehérorosz katonáknak) mindenre készen kell állniuk. Ők (a nyugati országok) provokálnak minket, hogy belerángassanak ebbe a balhéba, ebbe a háborúba " - fogalmazott.

Lukasenka beszámolt azon tervéről is, hogy hamarosan meg akarja vitatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Ukrajnát illető további elképzeléseket, mondván, hogy mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalási folyamatot. Hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország nem ellensége Ukrajnának, "s szükség van mielőbb egyezségre jutni".

A fehérorosz elnök úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában "maradt elég normális ember, különösen a hadsereg soraiban". "Az oroszok készek tárgyalóasztalhoz ülni és tárgyalni. Megvitatni a dolgokat és egyezkedni" - tette hozzá. "Egyelőre a NATO-sok ösztönzésére, és ezt a NATO legutóbbi csúcstalálkozójából látjuk, az ukránok harcolnak. Az utolsó ukránig harcolnak. Nagy kár" - hangoztatta Lukasenka kiemelve, hogy "beszélni kellene".

Észak-Korea elítélte a Moszkvának szállított fegyverekről szóló NATO-közleményt

Észak-Korea a lehető leghatározottabban elítéli és elutasítja a NATO-csúcstalálkozó alkalmából elfogadott közös nyilatkozatot, amely feltételezi, hogy Phenjan fegyvereket szállít orosz szövetségesének - jelentette szombaton a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Az észak-atlanti szövetség Washingtonban keddtől csütörtökig tartott csúcstalálkozóján a NATO-tagállamok vezetői elítélték a kommunista állam vezetését, amelyet azzal vádolnak, hogy "táplálja az Ukrajna elleni orosz agressziós háborút közvetlen katonai segítséget szállítva" Moszkvának.

Az észak-koreai külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítéli és elutasítja a (NATO-) nyilatkozatot

 - írta a KNCA a tárca szóvivőjére hivatkozva.

A NATO-nyilatkozat agresszív program, amely egy újabb hidegháborút és világszintű katonai konfrontációt szít", és "újabb erőre és újabb cselekvési módra van szükség ellene

 - tette hozzá a KNCA.

Phenjan több alkalommal is tagadta, hogy fegyvereket szállítana Moszkvának. Júniusban Kim Dzsongün észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor megállapodást írtak alá kölcsönös katonai segítségről támadás esetére.

Erőt demonstráló közös hadgyakorlatot tart Kína és Oroszország 

Kína pénteken közölte, hogy közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal déli partjai mentén, miután az Egyesült Államok vezette nyugati védelmi szövetség Washingtonban ülésezett, Japán pedig arra figyelmeztetett, hogy Peking és Moszkva szoros kapcsolatai növekvő fenyegetést jelentenek.

Ka–52M helikopterrel mértek csapárt az oroszok

A csapást S–8 nem irányított repülőgép-rakétákkal és Vihr irányított repülőgép-rakétákkal hajtották végre – áll az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának jelentésében. Minden megadott célpontot sikeresen eltaláltak, az ukránok veszteségeket szenvedtek el – teszik hozzá.

Ukrajna a cseh kezdeményezés keretében júliusban és augusztusban egyaránt 50 ezer lőszert kap

Az ukrán hadsereg júliusban és augusztusban egyaránt 50 ezer lőszert kap az úgynevezett cseh kezdeményezés keretében - közölte Petr Pavel cseh elnök egy houstoni fórumon.

A CTK cseh hírügynökség által idézett államfő szerint 

Ukrajna szeptembertől az év végéig havi 80-100 ezer lőszerhez jut a Csehország által felügyelt kezdeményezés részeként.

Csehország az év elején jelentette be azt a kezdeményezését, hogy tüzérségi lőszereket vásárolnának Ukrajnának a világ különböző országaitól. Petr Fiala cseh miniszterelnök június végén arról tájékoztatott, hogy a cseh kezdeményezés keretében már megérkezett az első szállítmány Ukrajnába. Röviddel később Jana Chernochová cseh védelmi miniszter már azt mondta, hogy 50 ezer lövedékről van szó.

A cseh kezdeményezéshez 18 ország csatlakozott.

Dróntámadás okozott tüzet egy olajraktárban Oroszország rosztovi régiójában

Ukrán drónok támadtak meg egy olajraktárat az oroszországi Rosztov régióban szombat hajnalban - közölte a térség kormányzója.

Vaszlij Golubev azt mondta, hogy 

a rosztovi régió Csimljanszkij kerületében a támadás során csaknem 200 négyzetméteren keletkezett tüzet hat óra alatt eloltották. A tűzoltásban egy tűzoltóvonatot is bevetettek. Csimljanszkij kerület vezetője jelezte, hogy a lakóépületekben nem keletkezett kár.

Az ukrán erők rendszeresen hajtanak végre dróncsapásokat és szabotázsakciókat Oroszország területén katonai eszközök, olajfinomítók és ipari létesítmények ellen.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be Telegram-oldalán, hogy légvédelmi erőiknek sikerült elfogniuk öt Sahíd típusú orosz drónból négyet, az ötödik betévedt Fehéroroszország légterébe. További sorsáról nem tudni, a fehérorosz légierő egy harci repülőgéppel és egy helikopterrel próbálta nyomon követni.

A nap folyamán egy orosz tüzérségi csapás két emberrel végzett Herszon régióban, illetve ketten megsebesültek az azonos nevű székhely határában - ismertette Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 7509-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6793-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt pénteken:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában