Soros magyar elnökség

2024.07.11. 20:14

Orbán Viktor békemisszióját nem nézik jó szemmel a brüsszeli vezetők

Németország és a balti országok azon tanakodnak, hogyan lehetne elvenni Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának elnökségét, miután Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója során Oroszországban is tárgyalásokat folytatott.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar elnökség lerövidítéséhez az Európai Unió huszonhét országából húsznak kellene egyetértenie a döntéssel, olyan módon, hogy a blokk lakosságának hatvanöt százalékát képviseljék. Tehát nem olyan egyszerű bármilyen döntést meghozni a magyar elnökséggel kapcsolatban, mivel az uniós tagállamok mindössze tizenhat nagykövete csatlakozott ahhoz a július 10-i találkozóhoz, ahol a tárgyalások arról szóltak, hogy az EU „egyértelmű figyelmeztetést” adjon Magyarországnak – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Három módon lehet útját állni a magyar soros elnökségnek 

Ha a tagok kétharmada hajlandó lenne megszavazni, hogy fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye, akkor létezik a 7. cikk szerinti eljárás – ez lehetővé teszi, hogy Magyarország elnökségét azonnal megszüntessék, ezzel együtt felfüggeszthessék az ország szavazati jogát.

Útját lehet állni a magyar soros elnökségnek úgy is, ha az Európai Tanács tagjainak egyszerű többsége megszavazhatná, hogy az ülés időpontját megváltoztassák, és előre hozzák Lengyelország elnökségét augusztusra vagy szeptemberre. Ehhez Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az Európai Unió működéséről szóló szerződés 236. cikke alapján kellene indítványt benyújtania. 

Egy harmadik és reálisabbnak tűnő lehetőség a Magyarország által vezetett „összes vagy néhány” ülés bojkottálásából vagy csak több alacsonyabb rangú tisztviselő kiküldéséből állhatna. 

Több nyugati ország elítélte Orbán Viktor miniszterelnök oroszországi látogatását, amelyet a kormányfő a „meghirdetett” békemissziójának keretében tett meg. Magyarország a maga részéről azzal érvelt a moszkvai látogatás mellett, hogy az EU-nak valamilyen kapcsolatra szüksége van Oroszországgal a fenntartható biztonság érdekében, nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában