Miniszterelnöki interjú

2 órája

Orbán Viktor: az európai emberek más Európát akarnak – HALLGASSA MEG!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke nem politikai ellenfél, hanem „a mi alkalmazottunk”. Azokat a háború- és migránspárti miniszterelnököket kell ellenfélnek tekinteni, akik Európa szempontjából hibás álláspontot képviselnek – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor úgy értékelte az európai parlamenti (EP-) választásokat, hogy a nemzeti erők, a patrióták nagy előretörést értek el, de nem áttörést.

MW

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

Magyarország azért nem támogatta Ursula von der Leyent, mert az Európai Bizottság munkája az utóbbi öt évben harmatgyenge volt – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, hogy sokkal többet kellene kapniuk az embereknek.

Az interjút itt nézheti meg:

Mint jelezte, az európai politika az itthon megszokottól eltérő rendszerben működik: Von der Leyen nem politikai ellenfelük, hanem az alkalmazottjuk, mivel a bizottság elnökének az a dolga, hogy a miniszterelnökök által megszabott irányvonalat hajtsa végre. Kiemelte, hogy ha változást akarnak az EU-ban, akkor azt a nemzeti választásokon érhetik el. Reméli, hogy ezzel változik a miniszterelnökök összetétele és ezzel jobb utasításokat tudnak adni Ursula von der Leyennek. Kiemelte, hogy többek között Manfred Weberrel kell majd csatákat vívni az EP-ben. – Nagy előretörést értünk el, de áttörést még nem értünk el – tette hozzá.

– Továbbra is tartom – ígéretnek nem mondanám –, de tartom azt a tervem, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban többségbe kerülnek – jelentette ki Orbán Viktor, aki arról is beszélt, problémája az európai politikának, hogy nem azt csinálják az európai vezetők, amit az európai emberek akarnak.

– Az a kérdés, hogy a magyar emberek mit akarnak, a választott vezetőknek meg az a dolguk, hogy ezt megvalósítsák. Ha van egy bonyolult kérdés, segítsenek megérteni, legyen benne egy álláspont, köszönjön vissza a kormányzati döntésekben. Hiszen a demokrácia így működik – fejtette ki.

Az interjút itt meghallgathatja:

A miniszterelnök kiemelte, az sem megy, ha az emberek gondolnak valamit, akarnak valamit, a vezetők pedig ezt elfelejtik. Példaként felhozta Manfred Webert.

– Az emberek azt akarják, hogy a migrációt állítsák le, hogy a családjaikból viccet csináljanak és kigúnyolják, és ezzel azonos szintre emelt formákkal hasonlítják össze, mint a gender. Miközben a baloldal ezzel azonosul és ezt pártolja. A nemzeti szuveneritást szeretnék az emberek, a baloldal nem. Az európai emberek más Európát akarnak, mint amit ajánlanak nekik. Van egy világos jobb kínálat, vízió, amely élén a patrióták állnak, amit most hoztunk létre, a középen – fogalmazott, hozzátéve: a középen dolgozó Európai Néppárt dönthetett volna úgy, hogy jobbra fordul, de balra ment végül. – Most így állunk, meg fog ez változni, ezen változunk – jelentette ki a miniszterelnök.

Azt is elmondta, hogy ha versenyképesek vagyunk, akkor jól élünk, ha viszont nem vagyunk versenyképesek, akkor rosszul élünk. Mint jelezte, az európai versenyképességet már az unió is fontosnak tartja. – A magyar elnökség központi témája az európai versenyképesség javítása. November 8-án lesz Budapesten egy olyan tanácsülés, ahol előterjesztek egy versenyképességi paktumot. Ez reményeink szerint kijavítja az eddigi hibákat – tette hozzá.

Szerinte úgy nagyon nehéz versenyképességet javítani, hogy az EU rengeteg pénzzel támogatja Ukrajnát. Ha békepolitika lenne, akkor az unió gazdasága is jobban teljesítene. Kiemelte, hogy egy békeköltségvetés megkétszerezné a magyar gazdaság teljesítőképességét. – Amikor a béke mellett állunk ki, akkor Magyarországért is dolgozunk – tette hozzá.

–  Én vagyok az egyetlen, aki beszélt mindkét féllel, de ezek a felek nem akarnak békét. Mind a két fél úgy gondolja, hogy a háború nyerhető, az idő nekik hoz előnyt. És majd egyszer jönnek a béketárgyalások, de azt remélik, hogy addig előnyt szerezhetnek – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az európaiak azt gondolják, hogy ha szólunk Putyin elnöknek, hogy ne bombázzon, akkor majd nem fog, vagy ha szólnak az ukrán elnöknek, akkor az majd nem fog Oroszország mélyére lőni. Meglátása szerint nem a lelkére kell beszélni a feleknek, hanem közölni, hogy az egész világ békét akar, mert aki közel és aki távol van, annak is rossz. Rá kell őket vezetni, el kell őket vinni annak a megértéséhez, hogy ezt várja az egész világ. – A kínaiak, az európaiak és az amerikaiak ezt el tudják érni, csak érvényt kell tudni szerezni – mondta, hozzátéve, hogy a kínaiak békepártiak, az amerikaiaknál most lehet váltás, ha Donald Trumpnak sikerül megnyernie a választást, és már csak ránk, európaiakra van ehhez szükség.

– A magyar elnökségnek a felelőssége azon dolgozni, hogy Európa se maradjon le, ezért van a békemisszió. November után békepárti korszak következik, előre kellene gondolkodnia Európának. A békemisszió kapcsán közölte, hogy nagyon sok ellenfele van a békemissziónak, akik mindent megtesznek az ellen. 

A Donald Trump elleni merényletkísérlet kapcsán kiemelte, hogy a háborús erők megpróbálják letakarítani a békepárti erőket.

A miniszterelnök ismertette, hogy Donald Trumppal gazdasági kérdésekről is beszélt a múlt heti találkozójukon, és volt néhány olyan pontja a programjának, amit örömmel hozna Magyarországra. Ilyen például az, hogy a borravalót nem fogják adóztatni. 

– A versenyképesség, az iparfejlesztés áll az amerikai elnök programjának középpontjában. Családpolitikával, migrációval kapcsolatban pedig Magyarországnak van tekintélye – ismertette.

Orbán Viktor szólt a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazási esetről is, ahol egy férfi olyan erővel rúgott egy kisfiúba, hogy az megpördült a levegőben és arcra esett. A miniszterelnök  elviselhetetlennek és tűrhetetlennek nevezte az esetet, amely következményekért kiállt. – Nekem is van öt gyerekem, akiket táborba adtam nyaranta. Nem kell túlbonyolítani a dolgot: tudom, hogy ki szervezi a tábort, és ez az ember, a szervező felelősséggel tartozik érte. Gondoskodik róla, vigyáz rá, és a gyerek hasznosan tölti el az idejét. Ilyen egyszerűen nem fordulhat elő – szögezte le Orbán Viktor, majd azzal zárta: a kormánynak az a dolga, hogy aki nem tud ennek a felelősségnek megfelelni, az ne szervezzen tábort. – Ilyen emberekre nem akarjuk és nem is fogjuk rábízni a gyermekeinket – szögezte le interjújának végén a kormányfő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában