Digitális Állampolgárság Program

2 órája

Szeptembertől már mobillal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél (videó)

Elindult a Digitális Állampolgárság Program előregisztrációja. Ősztől egyre több ügyet lehet intézni mobilról.

MW

A mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat

Forrás: Shutterstock

Fotó: leungchopan

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet majd mobilról intézni. Már most is lehet előregisztrálni a kormányablakokban

– hívta fel a figyelmet a kormány Facebook-oldalán Dömötör Csaba.

– Várhatóan szeptembertől már mobillal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyt – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, majd kifejtette: a mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, ezeket hitelesítve le lehet majd tölteni, és továbbítani is lehet, ez könnyíti az ügyintézést.

Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül majd, amit az EU minden tagországában elfogadnak

– emelte ki Dömötör Csaba.

Szerinte az is segítséget jelent, hogy ősztől az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt, amely az első magyar digitális okmányfajta lesz.

Az új alkalmazással mobilról is foglalhatunk majd időpontot a kormányablakokban a legnépszerűbb ügytípusokra

– tette hozzá.

Az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, magunkkal kell vinni egy arcképes igazolványt: ez lehet személyi, jogosítvány vagy útlevél, és egy olyan mobilt, amelyre már telepítettük a digitális állampolgárság alkalmazást. Az államtitkár arra bíztat mindenkit, ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni, regisztráljanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában