Kínos

1 órája

Bajban Ursula von der Leyen, korrupciós ügye miatt elmeszelte az EU Bírósága

A Covid-19 vakcinaszerződésekkel kapcsolatban kérték számon.

MW

Ursula von der Leyen

Forrás: Hans Lucas / AFP

Fotó: Diego Ravier

Az Európai Unió Bírósága ma úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított kellően széles körű hozzáférést a nyilvánosságnak a Covid–19-vakcinaszerződésekhez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában – írja a Politico nyomán a Mandiner.

Az ítéletet egy nappal a döntő szavazás előtt hozták meg: Ursula von der Leyennek csütörtökön 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy ismét megerősítsék az Európai Bizottság élén.

Az ügyet a Zöldek európai parlamenti képviselőinek egy csoportja terjesztette elő, akik a bizottság és a Covid–19-vakcinagyártók közötti 2021-es megállapodás megértése érdekében hozzáférést kértek a vakcinaszerződésekhez és bizonyos kapcsolódó dokumentumokhoz, ám a Bizottság – kereskedelmi érdekek védelmére és adatvédelmi okokra hivatkozva – csak részben volt hajlandó betekintést adni bizonyos szerződésekbe.

Az EP-képviselők ezután bíróság elé vitték az ügyet.

Szerdán az EU legfelsőbb közigazgatási bírósága úgy döntött, hogy a Bizottság azon döntése, miszerint a szerződések egyes szakaszait nemes egyszerűséggel kivágják a publikált verzióból, „szabálytalan”. Megállapította, hogy a Bizottság „nem bizonyította, hogy az említett záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés ténylegesen aláásná az említett vállalkozások kereskedelmi érdekeit”.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában