Budapest

2024.07.10. 20:03

Véget ért a szavazatszámlásás második napja a fővárosban: több száz érvénytelen lapot találtak

Vitézy Dávid egy érvénytelen szavazólapot mutatott be, amit korábban érvényesnek számoltak. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint közel sem egy ilyen lap van, amit tévesen érvényesnek számoltak.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt (fent) és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének (lent) választási plakátja

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Véget ért a főpolgármester választás érvényes szavazólapjainak az újraszámlálásának a második napja. Vitézy Dávid a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban osztotta meg meglátásait és egy érvénytelen szavazólapot is bemutatott, amit az érvényesek közé számoltak be, ezen a Mi Hazánk-jelölt Grundtner András, Karácsony Gergely főpolgármester, és az ő neve mellé is ikszet tettek. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint még tömegével vannak ilyen szavazólapok, valamint az sem volt ritka, hogy az érvényesen leadott szavazatot más jelölt szavazatai közé sorolták – adta hírül a Magyar Nemzet.

„Ez egy érvényesként elszámolt szavazat Zuglóból – valójában nyilván nem az” – mutatott rá Vitézy Dávid. Hozzátette: mindegy, melyik főpolgármester-jelöltnél találták, hiszen mindhárom jelöltnél találtak ilyeneket több kerületben is, százas nagyságrendben.

Az érvényesek közé keveredett érvénytelen szavazatok mellett a téves jelölthöz elszámolt érvényes szavazatokból is viszonylag sokat találtak a mai újraszámláláson

– emelte ki.

Az újraszámlálást továbbra is a főpolgármester-jelöltek megfigyelői és a sajtó jelenlétében tartották, a folyamatot a kerületi polgármesteri hivatalok választási irodáinak munkatársai végezték.

„Ma volt egy olyan szavazókör is Újlipótvárosban – ez csak egy az 1354 darab budapesti szavazókörből –, ahol önmagában többet változott a szavazatok száma, mint amennyi a teljes köztünk lévő eredeti különbség Karácsony Gergellyel ”– írta Vitézy Dávid. Hozzátette: ebben az esetben éppen a jelenlegi főpolgármester javára változtak az eredmények, mivel a Karácsony Gergelyre leadott szavazatokat rossz helyre számolták, de fordítva is történt hasonló.

Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során

– hangsúlyozta az LMP jelöltje. Hozzátette: ezek nagy valószínűséggel a késő éjjelig tartó számlálásból eredő emberi hibák, az átszámolás után a szavazóköri eredmény majd módosul.

A kedden megkezdődött, és három napig tartó újraszámlálási folyamatnak várhatóan péntek délelőtt lesz majd eredménye. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában