Army+ néven jön az új ukrán fejlesztés – frissül

897. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán nemzeti gárda 15. zászlóaljának katonái felderítő drónt irányítanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen húzódó orosz front közelében 2024. július 29-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Cikkünk frissül!

Ukrajna arra kéri Mexikót, hogy tartóztassa le Putyint

Ukrajna mexikói nagykövetségére hivatkozva írt a meglepő kérésről az RBC-Ukraina – számol be a Magyar Nemzet.

A nagykövetség reményét fejezte ki, hogy a mexikói kormány tisztában van azzal, hogy „Vlagyimir Putyin háborús bűnös”, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – amelynek joghatóságát Mexikó elismeri – elfogatóparancsot adott ki ukrán gyermekek elrablásának és Oroszországba való erőszakos átadásának gyanúja miatt.

Mindeközben úgy véljük, hogy a mexikói kormány mindenképpen végrehajtja a nemzetközi elfogatóparancsot, és a fentieket benyújtja az ENSZ hágai igazságügyi szervének

– áll a levélben.

Még augusztus 7-én hívta meg Mexikó Vlagyimir Putyint az újonnan megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum beiktatására.

ENSZ megfigyelő: az ukrán hadifoglyok 95 százalékát megkínozták az oroszok

Az orosz–ukrán háború kezdete óta folyamatosan téma a foglyok helyzete. A nemzetközi sajtó már többször is beszámolt túlkapásokról, mindkét fél részéről. Most azonban minden eddiginél durvább statisztika látott napvilágot. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Danielle Bell szerint Oroszország a börtöneiben lévő ukrán hadifoglyok 95 százalékát megkínozta – írja a vg.hu az Unian ukrán hírügynökségre hivatkozva.

Bell beszámolói szerint sokszor már az első kihallgatás során megkínozzák a foglyokat. Fémrudakkal verik őket, vagy levetkőztetik, és súlyosan megrázzák árammal.

Ez szörnyű. Ez a legrosszabb, amit 20 éves pályafutásom alatt láttam. A kínzás széles körben elterjedt és strukturált. Az ukrán hadifoglyok 95 százalékát megkínozták. Ez háborús bűncselekmény

– fejtette ki az ENSZ megfigyelője.

A hadifoglyok kínzása közismerten sérti a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény 3. cikkét.

Merényletet követhettek el az ukrán védelmi miniszter ellen Kijevben

„Kijevben merényletet követtek el Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ellen. Egy ismeretlen robbanószerkezetet robbantottak fel. A minisztert azonnal kórházba szállították. Állapota ismeretlen” – írta Alekszandr Szemcsenko ukrán blogger, számol be a Magyar Nemzet.

A Lenta.ru emlékeztet a lehetséges merénylet kapcsán, hogy korábban ismertté vált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonsági tisztjei merényletet készítettek elő az ország védelmi minisztériuma fő hírszerzési igazgatóságának vezetője, Kiril Budanov ellen.

Ismét rakétatámadásra figyelmeztetnek a kurszki és a belgorodi területeken

Folytatódnak a harcok Oroszországon belül is, az orosz hadsereg heves harcokat vív az ukrán erőkkel, amelyek behatoltak az oroszországi Kurszk régióba a háború kezdete óta az egyik legnagyobb ukrán benyomulás során. Csütörtök hajnalban ismét rakétatámadás lehetőségére figyelmeztettek a régióban és Belgorod térségében is – írja a Magyar Nemzet a Vesztyi orosz hírcsatornára hivatkozva.

Közben az orosz védelmi minisztérium közzétett felvételeket az ukránok páncélozott járműveinek megsemmisítéséről a kurszki terület határvidékén.

Army+ néven jön az új ukrán fejlesztés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – konkrétumok említése nélkül – ismét Ukrajna új digitális vívmányáról beszélt, írja az Origo.

Az „Army+” nevű rendszerről egyelőre csak annyit tudni, hogy leegyszerűsíti a hadszíntéren dolgozó parancsnokok napi feladatait, idővel pedig minden harcos számára könnyítést jelent. Hogy pontosan miben, az csak később derül ki.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7142-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6714-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön.

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában