Közel-keleti konfliktus

2 órája

Blinken: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére – frissül

Az izraeli–palesztin háború 318. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik tüntetők a tel-avivi Kirja katonai bázisnál 2024. július 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Cikkünk frissül!

Amerikai külügyminiszter: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

„A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével” – mondta Blinken Hercognak. „A tárgyalások döntő pillanataiban járunk” – tette hozzá.

Blinken az izraeli államfővel tartott találkozón hangsúlyozta továbbá: ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

Látogatásom középpontjában az elraboltak visszaküldése, és a tűzszünet megkötése áll

– emelte ki Blinken.

Hercog Tel-Avivban, a Kempinski Szállodában találkozott hétfő reggel az amerikai külügyminiszterrel, aki vasárnap este érkezett Izraelbe.

Antony Blinkennek a Hamász és Izrael október 7-én kezdődött összetűzése óta ez a kilencedik közel-keleti útja.

A látogatás célja a tűzszüneti megállapodás elérése. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Jichák Hercog államfőn kívül Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett Joáv Galant védelmi miniszterrel is tárgyal, majd kedden Egyiptomba utazik.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában