Közel-keleti konfliktus

2 órája

Norvégia bezárja képviseletét a Palesztin Hatóságnál – frissül

Az izraeli–palesztin háború 317. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romok között palesztin férfiak az-Zavajdában 2024. augusztus 17-én, miután az éjjel Izrael légicsapást hajtott végre a Gázai övezet középső térségében fekvő település ellen. Palesztin források szerint több mint 15 ember életét vesztette, többeket eltűntként tartanak nyilván

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Cikkünk frissül!

Norvégia bezárja képviseletét a Palesztin Hatóságnál

Norvégia bezárja képviseleti irodáját a Palesztin Hatóságnál, miután az izraeli külügyminisztérium megfosztotta diplomáciai státuszától az ott dolgozó nyolc norvég alkalmazottat.

Az izraeli külügyminisztérium azért vonta vissza a nyolc norvég diplomata státuszát, mert Norvégia az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlását követően elismerte a palesztin államot, és támogatta az elfogatóparancs kiadását Benjámin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli vezetők ellen – olvasható Jiszrael Katz külügyminiszter X-oldalán.

„Aki ellenünk cselekszik, mi is ellene fogunk cselekedni. Továbbra is megőrizzük Izrael Állam státuszát és nemzeti önbecsülését” – írta vasárnap az eset nyomán a külügyminiszter.

A nyolc, diplomáciai státuszát elvesztő diplomata a döntés nyomán kénytelen lesz elhagyni Izraelt. A diplomatáknak azt mondták, hogy egy héten belül visszavonják az akkreditációjukat, három hónapon belül pedig a vízumukat is, de mindannyiuknak felajánlották, hogy új akkreditációt kérjenek.

Espen Barth Eide, Norvégia külügyminisztere szélsőségesnek és ésszerűtlennek nevezte „Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának döntését”, és megígérte, hogy Oslo a kudarcok ellenére tovább dolgozik az „életképes palesztin államért”.

Norvégia pénteken bezárt képviselete a ciszjordániai Al-Ram városban működött. A döntés

a palesztinok és a Palesztin Hatóság, a nemzetközi jog védelmezői, a kétállami megoldás és a palesztinok önrendelkezési joga ellen irányul

– közölte Barth Eide, és megfogadta, hogy Oslo nem engedi meg, hogy a bezárás befolyásolja „munkáját egy életképes palesztin államért”.

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is bírálta a diplomáciai státuszok visszavonását, és felhívta a figyelmet Norvégiának az elmúlt három évtizedben az izraeli–palesztin béketörekvésekben játszott szerepére.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában