Egyre közelebb kerülnek az ukrán támadások Moszkvához – frissül

898. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel készülnek lőni az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erősített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják

Forrás: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Cikkünk frissül!

Az amerikaiak többsége szerint Ukrajna nem nyerhet

A megkérdezettek nyolcvan százaléka ellenzi Ukrajna feltétel nélküli támogatását – tárta fel egy friss közvélemény-kutatás. Az amerikaiak többsége nem lát esélyt az ukrán győzelemre, számol be a Magyar Nemzet.

A felmérésből kiderül, hogy amerikaiak 42 százaléka szerint a vérontás béketárgyalással ér véget, 26 százalék elhúzódó lövészárok-háborút vár. A válaszadók 13 százaléka szerint az orosz, 12 százaléka szerint pedig az ukrán haderő összeomlása vet véget a harcoknak.

A megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy a NATO-tagállamoknak nem kellene katonákat küldeniük Ukrajnába, 47 százalék pedig azt sem engedné, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel mérjenek csapást orosz területre.

Egy lengyel lánctalpas önjáró löveget semmisítettek meg az oroszok

A Kurszki területen végzett felderítő tevékenység során az orosz katonák azonosítottak egy lengyel gyártmányú ukrán AHS Krab önjáró löveget, amelynek legénysége egy erdősávban sűrű fák között próbálta álcázni a fegyvert – írja a Magyar Nemzet.

A kapott hírszerzési adatok elemzése után úgy döntöttek, hogy közvetlen közelről nyitnak tüzet a harci járműre. A valós időben készült ellenőrző felvételek lehetővé tették a harci tevékenység megfigyelését.

 75 ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem

A megszállt Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy

megsemmisítettek három légi és három vízi drónt.

A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a héten.

Az ukrán támadások egyre közelebb kerülnek Moszkvához

„Figyelem! A lipecki régió területén légi riadót jelentettek be” – írta Igor Artamonov kormányzó, valamivel éjfél után. „Maradjon távol az ablakoktól. Vonuljon fedezékbe egy biztonságos helyen” – írta később Telegram-csatornáján, számol be a Magyar Nemzet.

A kormányzó később arról számolt be, hogy a polgári épületektől távol robbanások voltak. Az mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak. A dróntámadás következtében egy energetikai infrastrukturális létesítmény megsérült. Az áramellátásban fennakadások lehetnek. A szakemberek megkezdték a helyreállítási munkálatokat.

Az UAV-támadások veszélye továbbra is fennáll. A légvédelem és a légelhárítók működnek. Maradjanak fedezékben. Maradjanak távol az ablakoktól. Ha a szabadban van, menjen a legközelebbi épületbe, parkolóba, aluljáróba. Maradjon biztonságos helyen, amíg az UAV fenyegetés jelzés meg nem szűnik

– fogalmazott a kormányzó.

Később Kopcevij Hutor, Fedorovka, Jakovlevka, Tunkovka települések lakosságát evakuálták.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7389-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6622-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában